Naleśniki holenderski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki prawdopodobnie sięgają czasów 7 tysięcy lat przed narodzinami Chrystusem.

Niegdyś była to mieszanka kilku ziaren mieszanych z wodą, by powstało ciasto, które było smażone na bardzo gorącym płaskim kamieniu. Dla wyjaśnienia, kto przywiózł je do Europy, musimy się cofnąć do XII wieku, do Chin i Nepalu. Tam naleśniki były wytwarzane z kaszy gryczanej i wody. Krzyżowcy, którzy prowadzili krucjaty w tych krajach, tak bardzo polubili cienkie placki, że sprowadzili je do Brytanii na początku XIII wieku.

Szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie i w trakcie tych podróży, kaszę gryczaną, zastąpiono mąką i dodano mleko i jajka. Naleśniki można znaleźć pod każdą szerokością geograficzną w każdej kuchni i kulturze.

Wracając do Holandii Pannenkoeken są zjadane na śniadanie, obiad i kolację, są podawane na słodko i słono lub łączy się te smaki.Holenderskie naleśniki są ciut grubsze od naszych polskich, ale mniej puszyste od amerykańskich.

Naleśnikarnie znajdziesz w Holandii wszędzie, są nawet łódki, gdzie serwuje się tylko naleśniki. W marcu jest obchodzony Narodowy dzień naleśnika.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Nalesniki
    2 szklanki mąki
    Szklanka mleka
    3 jajka
    Szklanka wody
    Odrobina soli
    Odrobina oleju roślinnego
    Nadzienie 1
    Szynka parmeńska
    Ser ementaler
    Nadzienie 2
    Salami
    Mus jabłkowy
    Nadzienie 3
    Miękka gruszka
    Syrop z agawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki Szynki

Naleśniki holenderski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj składniki na naleśniki w blenderze.
    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej odrobinę oleju, rozprowadź ją papierem.
    Wlej łyżkę ciasta na naleśniki i rozlej je równomiernie po całej patelni.
    Teraz w zależności, który rodzaj robisz, połóż szynkę lub, salami lub gruszkę.
    Podsmaż przez chwilę i obróć naleśnik na drugą stronę.
    Chwilę smaż i ponownie obróć.
    Teraz przełóż naleśnik na talerzyk i dodaj odpowiednio drugi dodatek, czyli ser, lub mus, lub syrop i zwiń.
    Po zrobieniu wszystkich można podpiec w piekarniku lub na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować