Schiacciata z oliwkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schiacciata to rodzaj chleba tradycyjnie wytwarzany w regionach Toskanii i Umbrii w środkowych Włoszech. Smakuje bardzo podobnie do focaccii, ale w przeciwieństwie do focaccii wykonanej w Genui, robi się je tylko przy użyciu dłoni. Termin schiacciata dosłownie oznacza „rozbić” i odnosi się do tego, że trzeba ciasto palcami, dłońmi rozłożyć na blaszkę do pieczenia. W rzeczywistości do przygotowania tego przepisu nie jest potrzebny wałek do ciasta. Zapraszam na kolejną wersję pysznego chleba Schiacciata.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na ciasto znajdziesz pod tym linkiem https://rafalcook.com/2020/02/29/chleb-z-pomidorami-z-rejonow-toskanii-i-umbrii-schiacciata/
    100 g oliwek zielonych
    150 g suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Focaccia Ciasta Pizza

Schiacciata z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przyszykuj według powyższego przepisu.
    Oliwki i suszone pomidory, drobno posiekaj nożem.
    Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj oliwki i pomidory.
    Przez chwilę wyrabiaj, by składniki się dobrze wymieszały i połączyły.
    Rozłóż je na blaszkę od pizzy, włożoną papierem do pieczenia.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 minut.
    Wyciąg, poczekaj, aż lekko przestygnie i zajadaj.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować