2019-11-26-17-19-32

Rafalcook.

Liczba punktów za aktywność
27
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Brownie kakaowe
Użytkownik Rafalcook. w dniu 10.01.2021 18:13 opublikował przepis :

Brownie kakaowe

Po świątecznym obżarstwie i noworocznych postanowieniach zapewne macie dość kolejnych ciast. Jednak ciasto nie zawsze musi być bombą kaloryczną. Oto moja wersja jaglanego Brownie z mnóstwem gorzkiej czekolady, nutą kawy oraz przepysznym cytrynowym Custardem.

Kiełbasa
Użytkownik Rafalcook. w dniu 09.01.2021 17:12 opublikował przepis :

Kiełbasa Frikandel

Kiełbasa Holenderska, czyli Frikandel, jednym słowem ohyda. Tak ohyda, ale wrócimy do tego. Chociaż nikt tak dokładnie nie wie, gdzie powstała kiełbas Frikandel, z pewności w którymś z krajów niderlandzkich, Holandii, Belgii lub Francji. Niewątpliwie, któraś z tych dat jest prawdziwa, niektórzy twierdzą, że w 1954 roku niejaki Gerrit De Vries z miasta Dordrecht wynalazł klopsiki w kształcie cylindra. Druga data to 1958 roku i jegomość Jan Bekkers z Deurne, prawdopodobnie wynalazł kiełbasę, tak mówią, na pewno nadał jej nazwę Frikandel. Czym jest kiełbasa Frikandel, to cylindryczna, długa kiełbasa z trzech rodzajów mięsa bez skóry, wydaje się pyszna prawda.Tajemnica tkwi w składzie, który jest naprawdę tajemniczy i oczywiście nie ma nic wspólnego z mięsem, można znaleźć tam wszystko, zapraszam do zapoznania się z MOM i będzie wszystko jasne.Ponieważ zostałem poproszony o zrobienie domowej kiełbasy Frikandel, przejrzałem kilkadziesiąt przepisów, blogów, wpisów Holenderskich na temat Frikandel. Przeglądając wczoraj internet i czytaj wiadomości na temat Frikandel, można odnieść wrażenie, że to naprawdę ohyda, która jest bezsprzecznie najbardziej popularną przekąską w Holandii. Paradoks, można ją dostać wszędzie od dużych i małych miast, restauracjach czy budkach, ohyda, którą jedzą wszyscy.

Gulasz z kiszonej kapusty
Użytkownik Rafalcook. w dniu 08.01.2021 19:29 opublikował przepis :

Gulasz z kiszonej kapusty

Gulasz z kiszonej kapusty, chociaż zdaje sobie sprawę, że nazwa Gulasz to lekkie nadużycie, ale szukając odpowiedniego słowa do nazwy Holenderskiej – Zuurkoolstamppot – wszędzie natykałem się na – Gulasz -. Więc niech tak zostanie. Gulasz z kiszonej kapusty to kolejna odmiana Stamppot, które jest bez wątpienia najbardziej popularną potrawą w Holandii. XIX wieczna Holenderska książka kucharska – Aaltje de volmaakte en zuinige keukenmeid – zawiera wiele przepisów na dania jedno garnkowe i z kiszonej kapusty. Są to dania proste, szybkie i niezwykle sycące i chociaż trudno w to uwierzyć, Holandia przez wieki była potęgą kolonialną, nie wykształciła sobie swojej bardziej finezyjnej kuchni. Dania typu Stamppot, Hutspot, czy Gulasz z kiszonej kapusta, mają jedną wspólną cechę, tłuczone ziemniaka i inne warzywa, plus kiełbasa. Bezsprzecznie są to proste składniki, co nie zmienia faktu, że są to po prostu pyszne potrawy.

Grochówka
Użytkownik Rafalcook. w dniu 07.01.2021 17:42 opublikował przepis :

Grochówka

Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu. Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie grochu. W związku z tym, że grochówka jest znana na całym świecie, nie mogło zabraknąć jej również w Holandii. Prawdopodobnie Snert pojawił się w Holandii ok. XVI wieku, po bardzo srogiej i surowej zimnie. Do dziś kiedy mróz mocno złapie i wodne kanały zamarzną, można ślizgać się po nich na łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki.Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-.

Bami Goreng
Użytkownik Rafalcook. w dniu 07.01.2021 08:39 opublikował przepis :

Bami Goreng

Bami Goreng to tradycyjne danie Holenderskie ❓ prawda, że brzmi dość oryginalnie, ale i do tego dojdziemy. Prawdopodobnie graniczące z pewności Bami Goreng wywodzi się z kuchni Chińskiej a dokładniej było pod dużym wpływem Chow Mein. Oczywiście to nie odpowiedź na pytanie skąd Bami Goreng w Holandii. Idźmy dalej. Chińscy imigranci zawieźli to danie do Indonezji, miejscowa ludność przerobiła je na własne upodobanie i smaki, dodając między innymi, słodki sos sojowy i pastę sambal. Ze względu na muzułmańską społeczność Indonezji dodali lub zastąpili wołowinę, kurczakiem czy też krewetkami. Choć to nie odpowiedź jeszcze, ale zbliżamy się i do niej. Od 1602 roku przez blisko 350 lat Indonezja była własność Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Po drugiej wojnie światowej a dokładniej na konferencję pokojowej w Hadze, 27 grudnia 1949 Holendrzy, choć niechętnie, ale uznali niepodległość Indonezji. Indonezja odzyskała Niepodległości a Bami Goreng pozostało do dziś popularne w Holandii i jest uznawana za jedno z tradycyjnych dań Holenderskich.

Naleśniki
Użytkownik Rafalcook. w dniu 05.01.2021 18:04 opublikował przepis :

Naleśniki holenderski

Naleśniki prawdopodobnie sięgają czasów 7 tysięcy lat przed narodzinami Chrystusem. Niegdyś była to mieszanka kilku ziaren mieszanych z wodą, by powstało ciasto, które było smażone na bardzo gorącym płaskim kamieniu. Dla wyjaśnienia, kto przywiózł je do Europy, musimy się cofnąć do XII wieku, do Chin i Nepalu. Tam naleśniki były wytwarzane z kaszy gryczanej i wody. Krzyżowcy, którzy prowadzili krucjaty w tych krajach, tak bardzo polubili cienkie placki, że sprowadzili je do Brytanii na początku XIII wieku. Szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie i w trakcie tych podróży, kaszę gryczaną, zastąpiono mąką i dodano mleko i jajka. Naleśniki można znaleźć pod każdą szerokością geograficzną w każdej kuchni i kulturze. Wracając do Holandii Pannenkoeken są zjadane na śniadanie, obiad i kolację, są podawane na słodko i słono lub łączy się te smaki.Holenderskie naleśniki są ciut grubsze od naszych polskich, ale mniej puszyste od amerykańskich. Naleśnikarnie znajdziesz w Holandii wszędzie, są nawet łódki, gdzie serwuje się tylko naleśniki. W marcu jest obchodzony Narodowy dzień naleśnika.

Stamppot
Użytkownik Rafalcook. w dniu 05.01.2021 10:31 opublikował przepis :

Stamppot

Stamppot z pewnością jest najbardziej ulubionym daniem Holendrów od setek lat, zarówno młodych jak i starszych. Dla wyjaśnienia Stamppot to danie z ziemniaków i różnych warzyw gotowanych w jednym garnku, rozgniatanych przed podaniem. Danie to było bardzo popularne wśród robotników rolnych, którzy szybko i w dość tani sposób mogli zaspokoić głód.

Stamppot
Użytkownik Rafalcook. w dniu 05.01.2021 10:31 opublikował przepis :

Stamppot

Stamppot z pewnością jest najbardziej ulubionym daniem Holendrów od setek lat, zarówno młodych jak i starszych. Dla wyjaśnienia Stamppot to danie z ziemniaków i różnych warzyw gotowanych w jednym garnku, rozgniatanych przed podaniem. Danie to było bardzo popularne wśród robotników rolnych, którzy szybko i w dość tani sposób mogli zaspokoić głód.

Kasza jęczmienna
Użytkownik Rafalcook. w dniu 14.04.2020 19:33 opublikował przepis :

Kasza jęczmienna z selerowymi skwarkami

Dokładne pochodzenie jęczmienia jest dyskusyjne, prawdopodobnie pochodzi z Egiptu, Etiopii, Bliskiego Wschodu lub Tybetu. Jednak historycy są pewni, że jęczmień był jednym z pierwszych uprawianych zbóż, wraz z pszenicą. Jęczmień uprawiano na Bliskim Wschodzie przed 10.000 lat pne, uprawa jęczmienia w Chinach i Indiach prawdopodobnie nastąpiła później. Jęczmień uprawiano również na Półwyspie Koreańskim w latach 1500–850 pne, wraz z prosem, pszenicą i roślinami strączkowymi. Kasza jęczmienna to przede wszystkim bogate źródło błonnika, jak również bogate źródło witamin z grupy B, w szczególności witamin B1, B2 i B6, a także witamin E, K, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku, wapnia, manganu i miedzi. Zapraszam na niezwykłe zdrową kaszę jęczmienną w egzotycznym wydaniu.

Śledź
Użytkownik Rafalcook. w dniu 10.04.2020 20:24 opublikował przepis :

Śledź w śmietanie

Moje śledzie, robię je od lat, od czasu kiedy pamiętam, od czasu kiedy w ogólę myślałem, że będę komuś pokazywał, swoje skromne potrawy. Siedź był już znany w Europie w XII wieku. W średniowieczu zyskał popularność tym, że w czasie postu nie jadano ani mięsa, ani nabiału, śledzia było pod dostatkiem i królowie i biedacy, zajadali się nim. Gall Anonim wspominał o śledziach w swoich dziełach. Władysław Jagiełło był zagorzałym fanem śledzi, w nadwornym rachunku z 1398 roku, widnieje pozycja ” sześć beczek śledzi”. Zapraszam na moje śledzie, które robię od… wieków.