PannaCotta z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ten słodki deser kremowy, zrobiony ze śmietany, mleka i cukru, jest jednym z najbardziej wszechstronnych deserowych potraw w kuchni. Choć jego pochodzenie nie jest całkowicie znane, wielu uważa, że ​​ten włoski budyń pochodzi z rejonu Langhe w Piemoncie w północnych Włoszech. Inni twierdzą, że jest to lokalna adaptacja podobnych budyń kontynentalnych, takich jak Biancomangiare na Sycylii, które pojawiły się, gdy kraj był pod panowaniem arabskim.
Choć jego tajemnicza historia dodaje uroku, prawdziwe piękno Pannacotta podkreśla różnorodna oferta dodatków, z którymi można go połączyć. Zapraszam na moją wersję PannaCotta z masłem orzechowym.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml śmietany
    250 ml mleka
    3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
    50 g cukru
    20 g żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Pannacotta z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlej śmietanę i mleko do rondla.
    Ustaw na średnie grzanie, wsyp cukier i dodaj masło.
    Gotuj, często mieszając, aż cukier i masło się rozpuści.
    W międzyczasie saszetkę żelatyny rozpuść w kubku gorącej wody.
    Wlej żelatynę do rondla i chwilkę gotuj, cały czas mieszając.
    Kiedy płyn z rondla chwilę przestygnie, wlej panna cottę do foremek i wstaw do lodówki.
    Na drugi dzień, zrób mocne espresso i zjedz panna cottę.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować