Mięso pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych zawiera mniej składników odżywczych niż to pochodzące od zwierząt hodowanych w lepszych warunkach mających dostęp do świeżo powietrza i przestrzeni, w której mogą się poruszać. Ogromny wpływ ma również sposób żywienia zwierząt, które w hodowlach przemysłowych są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera o wiele więcej tłuszczu i mniej składników odżywczych niż mięso zwierząt, które mogą paść się naturalnie. Kurczaki z wolnego wybiegu zawieraj aż o 50% mniej tłuszczu niż te z przemysłowych ferm drobiu. Jaja od szczęśliwych kur mają dwukrotnie więcej witaminy E, trzykrotnie więcej beta-karotenu i o 30% więcej kwasu omega 3.
0 (0 ocen)
Porady
Kurczaka przyszykuj dzień wcześniej. Dużo czosnku i imbiru, drobno pokrój nożem lub przy pomocy miksera. Wymieszaj z masłem, tworząc swego rodzaju pastę. Teraz musisz oddzielić delikatnie skórę od mięsa i wepchnąć pastę z masła. W ten sposób zapach i aromat z czosnku i imbiru wsiąknie wraz z masłem w mięso, przyprawiając tylko z wierzchu, całość aromatu zostanie na skórze. Polej oliwą kurczaka i obficie posyp przyprawa azjatycką. Schowaj do lodówki na noc. Wstaw kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zamkniętym do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok. 90 minut. W międzyczasie ostrożnie polewając go tłuszczem z naczynia. Na ostatnie pół godziny zdejmij przykrywkę i przełącz piekarnik na funkcję grilla, co jakiś czas ostrożnie polewając go tłuszczem. W międzyczasie ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z trzema łyżkami Peanut Rayu. Sałatę Pak Choi, umyj, odetnij liście i podawaj. Gotowe.
Komentarze