Kurczak pieczony w czosnku i imbirze, ryż z Peana Raya i Pak Choi

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mięso pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych zawiera mniej składników odżywczych niż to pochodzące od zwierząt hodowanych w lepszych warunkach mających dostęp do świeżo powietrza i przestrzeni, w której mogą się poruszać. Ogromny wpływ ma również sposób żywienia zwierząt, które w hodowlach przemysłowych są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera o wiele więcej tłuszczu i mniej składników odżywczych niż mięso zwierząt, które mogą paść się naturalnie. Kurczaki z wolnego wybiegu zawieraj aż o 50% mniej tłuszczu niż te z przemysłowych ferm drobiu. Jaja od szczęśliwych kur mają dwukrotnie więcej witaminy E, trzykrotnie więcej beta-karotenu i o 30% więcej kwasu omega 3.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.2 kg kurczak z wolnego wybiegu karmiony kukurydzą
    120 g masła
    Czosnek świeży
    Imbir świeży
    Tymianek świeży
    Ryż
    Peanut Rayu
    Pak Choi
    Oliwa z oliwek
    Mieszanka przypraw azjatyckich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w czosnku i imbirze, ryż z peana raya i pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przyszykuj dzień wcześniej.
    Dużo czosnku i imbiru, drobno pokrój nożem lub przy pomocy miksera.
    Wymieszaj z masłem, tworząc swego rodzaju pastę.
    Teraz musisz oddzielić delikatnie skórę od mięsa i wepchnąć pastę z masła.
    W ten sposób zapach i aromat z czosnku i imbiru wsiąknie wraz z masłem w mięso, przyprawiając tylko z wierzchu, całość aromatu zostanie na skórze.
    Polej oliwą kurczaka i obficie posyp przyprawa azjatycką.
    Schowaj do lodówki na noc.
    Wstaw kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zamkniętym do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok. 90 minut.
    W międzyczasie ostrożnie polewając go tłuszczem z naczynia.
    Na ostatnie pół godziny zdejmij przykrywkę i przełącz piekarnik na funkcję grilla, co jakiś czas ostrożnie polewając go tłuszczem.
    W międzyczasie ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z trzema łyżkami Peanut Rayu.
    Sałatę Pak Choi, umyj, odetnij liście i podawaj.
    Gotowe.

Porady

Kurczaka przyszykuj dzień wcześniej. Dużo czosnku i imbiru, drobno pokrój nożem lub przy pomocy miksera. Wymieszaj z masłem, tworząc swego rodzaju pastę. Teraz musisz oddzielić delikatnie skórę od mięsa i wepchnąć pastę z masła. W ten sposób zapach i aromat z czosnku i imbiru wsiąknie wraz z masłem w mięso, przyprawiając tylko z wierzchu, całość aromatu zostanie na skórze. Polej oliwą kurczaka i obficie posyp przyprawa azjatycką. Schowaj do lodówki na noc. Wstaw kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zamkniętym do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni na ok. 90 minut. W międzyczasie ostrożnie polewając go tłuszczem z naczynia. Na ostatnie pół godziny zdejmij przykrywkę i przełącz piekarnik na funkcję grilla, co jakiś czas ostrożnie polewając go tłuszczem. W międzyczasie ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z trzema łyżkami Peanut Rayu. Sałatę Pak Choi, umyj, odetnij liście i podawaj. Gotowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować