Zupa z fenkuł i Szwajcarskiego Gruyère

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Twardy ser wykonany z surowego mleka krowiego jest klasyfikowany według wieku i jakości. Gruyère ma orzechowy smak z nutami owoców sadu, takich jak jabłka i gruszki. Gruyère jest jednym z największych producentów serów na świecie i jednym z niewielu, który jest równie dobry na surowo i na ciepło. Obok Emmentalu jest to chyba najbardziej znany ze wszystkich szwajcarskich serów. Jego nazwa pochodzi od żurawia (grue) na herbie hrabiego Gruyère. Gruyère jest znakomity w kuchni, ponieważ zachowuje swój smak po ugotowaniu. Zapraszam na pyszną zupę z fantastycznym Szwajcarskim serem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bulwy fenkuł włoskiego
    2 cebule
    300 g ziemniaków
    Oliwa z oliwek
    500 ml mleka
    150 g młodego szpinaku
    30 g sera Gruyere 6 miesięcznego
    Sól
    Pieprz świeżo zmielony
    Przepis na chleb znajdziesz pod tym linkiem https://rafalcook.com/2020/03/30/schiacciata-z-oliwkami-i-suszonymi-pomidorami/
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Zupa z fenkuł i szwajcarskiego gruyère - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fenkuł, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
    Rozgrzej rondel i wlej z trzy, cztery łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pokrojone warzywa i chwilę je podsmaż.


    Wlej ok. 200 ml wody i gotuj, aż ziemniaki i reszta, będzie miękka.
    Wlej mleko, wrzuć szpinak, zmniejsz temperaturę i gotuj ok. 20-25 minut.
    Następnie użyj blendera ręcznego, zmiksuj całość na krem, dopraw solą i pieprzem.
    Nalej krem do talerza, posyp startym serem Gruyere i pokrój kawałki Schiacciata.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować