Gulasz z kiszonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z kiszonej kapusty, chociaż zdaje sobie sprawę, że nazwa Gulasz to lekkie nadużycie, ale szukając odpowiedniego słowa do nazwy Holenderskiej – Zuurkoolstamppot – wszędzie natykałem się na – Gulasz -.

Więc niech tak zostanie.

Gulasz z kiszonej kapusty to kolejna odmiana Stamppot, które jest bez wątpienia najbardziej popularną potrawą w Holandii. XIX wieczna Holenderska książka kucharska – Aaltje de volmaakte en zuinige keukenmeid – zawiera wiele przepisów na dania jedno garnkowe i z kiszonej kapusty.

Są to dania proste, szybkie i niezwykle sycące i chociaż trudno w to uwierzyć, Holandia przez wieki była potęgą kolonialną, nie wykształciła sobie swojej bardziej finezyjnej kuchni. Dania typu Stamppot, Hutspot, czy Gulasz z kiszonej kapusta, mają jedną wspólną cechę, tłuczone ziemniaka i inne warzywa, plus kiełbasa. Bezsprzecznie są to proste składniki, co nie zmienia faktu, że są to po prostu pyszne potrawy.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
    1 kg kiszonej kapusta
    5 liści laurowych
    300 g boczku w kostkach
    250 g chorizo
    50 g masła
    Sól
    Pieprz świeżo zmielony
    Olej rośliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Gulasz z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę możesz ugotować wcześniej, we wrzątku osolonej wody z dodatkiem liści laurowych.
    Kapusta powinna być miękka.
    Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj, aż będą miękkie.
    Następnie odlej z wody, dodaj masło i ugnieć.
    Chorizo pokrój w paski lub talarki, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i obsmaż je z każdej strony, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie oleju roślinnego.
    Przełóż Chorizo na talerzyk, na rozgrzaną patelnię wrzuć, ugotowaną wcześniej kapustę i chwilę ją podsmaż.
    Dodaj kapustę do ziemniaków, wymieszaj.
    Boczek wrzuć na patelnię po kapuście, w razie potrzeby dodaj łyżkę lub dwie oleju i podsmaż go.
    Dodaj boczek do rondla z kapustą, ziemniaki i dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
    Nałóż Gulasz, dodaj kilka plasterków Chorizo i wcinaj.

Porady

www.rafalcook.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Chorizo Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować