Rafalcook
Gulasz z kiszonej kapusty, chociaż zdaje sobie sprawę, że nazwa Gulasz to lekkie nadużycie, ale szukając odpowiedniego słowa do nazwy Holenderskiej – Zuurkoolstamppot – wszędzie natykałem się na – Gulasz -.
Więc niech tak zostanie.
Gulasz z kiszonej kapusty to kolejna odmiana Stamppot, które jest bez wątpienia najbardziej popularną potrawą w Holandii. XIX wieczna Holenderska książka kucharska – Aaltje de volmaakte en zuinige keukenmeid – zawiera wiele przepisów na dania jedno garnkowe i z kiszonej kapusty.
Są to dania proste, szybkie i niezwykle sycące i chociaż trudno w to uwierzyć, Holandia przez wieki była potęgą kolonialną, nie wykształciła sobie swojej bardziej finezyjnej kuchni. Dania typu Stamppot, Hutspot, czy Gulasz z kiszonej kapusta, mają jedną wspólną cechę, tłuczone ziemniaka i inne warzywa, plus kiełbasa. Bezsprzecznie są to proste składniki, co nie zmienia faktu, że są to po prostu pyszne potrawy.
0 (0 ocen)
Porady
www.rafalcook.com
Komentarze