Budyń Firnee ze starożytnego kraju

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Afganistan to starożytne państwo, istniejące ponad 50.000 tys. lat. Ze względu na swoje strategiczne położenie, był często podbijany i okupowany, przez co duża część dziedzictwa archeologicznego została zniszczona. Przez dziesiątki lat i wielu podbojów, kuchnia afgańska była pod wieloma wpływami, szczególnie Indyjskiej i Perskiej. Firnee to w zasadzie pudding mleczny o smaku kardamonu i wody różanej z dodatkiem prażonych pistacji. Jest często podawany na weselach i ważnych uroczystość. Zapraszam na moją wersję, afgańskiego deseru, słodkiego, aromatycznego i banalnie prostego w zrobieniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki pełnego mleka
    1/2 szklanki cukru lub więcej jak wolisz
    4 łyżki mąka kukurydzianej
    Woda różana
    Płatki róż
    Ziarna kardamonu tylko środek
    Prażona pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń firnee ze starożytnego kraju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzej w rondlu z płatkami róż.
    W kubku wymieszaj mąkę z odrobiną mleka i wodą różaną.
    Kiedy mleko będzie ciepłe, dodaj cukier i zawiesinę z mąki.
    Mieszaj całość i gotuj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć.
    Następnie przelej do miseczek i każdą przykryj folią spożywczą, to zapobiegnie powstaniu kożucha.
    Schowaj do lodówki, najlepiej na noc.
    Kardamon i pistacje podsmaż na patelni.
    Cześć pistacji włóż do moździerza, wsyp kilka płatków róż i ugnieć.
    Zdejmij folię z miseczek, nasyp proszku z pistacji, płatków i kardamonu i połóż kilka całych pistacji i płatków róż.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować