Kolorowe ciasto serowe z brzoskwiniami i galaretką

4.14 (7 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolorowe ciasto które zachwyca na talerzu nie tylko ładnym wyglądem ale również wyśmienicie smakuje, podobną wersję jadłam w cukierni i byłam zachwycona. Postanowiłam odwzorować w domu to ciasto i idealnie mi się udało. Jest podzielne dobrze się kroi i szybko znika. Jest nieprzesłodzone i nie zapychające. Jedno z lepszych i warte upieczenia choć nieco pracochłonne. Bardzo polecam!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna





    Ciasto kakaowe:

    15 dag masła

    2/3 szklanki cukru

    4 jajka

    szczypta soli

    1,5 szklanki mąki pszennej

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżeczki ciemnego kakao

    10 łyżek mleka



    Masa serowa:

    ½ kg tłustego twarogu

    10 dag masła

    ½ szklanki cukru

    3 jajka

    2 łyżki budyniu śmietankowego

    ½ łyżki mąki pszennej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli



    Dodatkowo:

    50 g płatków migdałowych

    1 puszka brzoskwiń

    2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe

    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z galaretka

Kolorowe ciasto serowe z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe:

    Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

    Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę . Cały czas miksując dodawać partiami po jednym żółtku. Stopniowo wlewać mleko i wsypywać mąkę. Masa będzie gęsta. Na sam koniec dodać do ciasta ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej pergaminem o podanych wymiarach. Wyrównać.
  • 2. Masa serowa:

    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać żółtka, zmiksować, następnie dodać partiami zmielony trzykrotnie twaróg,wsypać proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, na sam koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

    Masę serową wyłożyć na kakaowe ciasto. Wyrównać.
  • 3. Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy, pokroić w kostkę i posypać na wierzchu masy serowej, delikatnie wciskając w masę. Włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 55 minut na grzaniu góra –dół. Pilnować aby się nie przypiekło.Upieczony sernik całkowicie wystudzić.

    Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody a truskawkową w 1 i 1/3 szklanki. Zostawić do wystudzenia.

    Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni . Uważając i często mieszając aby się nie przypaliły i posypać wystudzony sernik, zalać tężejącą galaretką pomarańczową lub brzoskwiniową a truskawkową nałożyć łyżką tworząc nieregularne plamy.

    Wstawić do lodówki lub w dobrze chłodne miejsce do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Brzoskwinie w puszce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować