REKLAMA

Tort bezowy z tiramisu i wiśniami

wyświetlono: 502 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Wykwintny tort bezowy do którego wykorzystujemy konfiturę wiśniową, w połączeniu z kremem śmietanowym i biszkoptami nasączonymi kawą z amaretto tworzy pyszną całość. Tort z pewnością czasochłonny, nie przeczę :) ale wart każdej poświęconej mu minuty. Całość smakuje wspaniale. Blaty można upiec dzień wcześniej a cały torcik złożyć w dniu podania.

opublikowany: 19.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 3 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    Dwa bezowe blaty o śr 26 cm:

    8 białek

    48 dag drobnego cukru

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka soku z cytryny

    Szczypta soli



    Krem:

    500 ml śmietany kremówki 30%

    20 dag serka mascarpone

    2 łyżki cukru pudru

    1 łyżeczka pasty waniliowej



    Dodatkowo:

    1 szklanka konfitury wiśniowej lub wiśni z syropu

    10 dag biszkoptów –języczki

    100 ml świeżo zaparzonej i ostudzonej mocnej kawy

    50 ml amaretto lub ciemnego rumu

    Kakao do oprószenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Tort bezowy z tiramisu i wiśniami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:

    Białka jaj o temp pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie nie przerywając ubijania wsypywać partiami cukier aż do skończenia . Na samym końcu gdy masa będzie lśniąca i bardzo sztywna dodać sok z cytryny, wsypać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować tylko do połączenia./

    Gotową bezową pianę wyłożyć po równo na dwie blachy od piekarnika wyłożone pergaminem z uprzednio narysowanymi okręgami o podanej średnicy, wyrównać wierzch. Obie blachy naraz włożyć do nagrzanego wcześniej do 160*c piekarnika i po chwili zmniejszyć temp do 105*c na termoobiegu i suszyć bezę 2 godziny. Można zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Nawet na całą noc.
  • 2. Krem:

    Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na gęsty zwarty krem, pod koniec wsypać cukier puder oraz dodać pastę waniliową i krótko ponownie zmiksować tylko do połączenia.



    Napar z kawy połączyć z amaretto lub rumem. Wymieszać.
  • 3. Przełożenie:

    Jeden blat bezowego ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 części kremu nałożyć konfiturę wiśniową lub osaczone wiśnie z syropu ułożyć biszkopty nasączone w naparze kawowym, oprószyć lekko kakao i wyłożyć 1/3 części kremu. Przykryć bezowym blatem, na wierzch wyłożyć resztę kremu, oprószyć grubo kakao. Chłodzić godzinę w lodówce. Podawać.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: emalitowska emalitowska

Tort bezowy

Znika w kilka chwil

kategoria: Ciasta opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 6962 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE