REKLAMA

Świąteczny pomarańczowy sernik z kakaową kruszonką

wyświetlono: 176 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Kremowy sernik kakaowo-pomarańczowy czyli najlepsze klasyczne połączenie. Ciasto jest znakomite, bardzo smaczne i podzielne a pokrojony w kostkę zgrabnie prezentuje się na paterze. Klasyka która zawsze się sprawdza. Pamiętajcie jednak aby użyć do niego dobrej jakości sera najlepiej takiego w kostce ze sprawdzonej mleczarni. Najlepszy na świąteczny stół.

opublikowany: 03.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka o wym 25/30 cm

    Ciasto kakaowe:

    40 dag mąki pszennej

    20 dag miękkiego masła

    1 żółtko

    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    6 łyżek cukru pudru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki ciemnego kakao



    Masa serowa:

    1.20 kg twarogu półtłustego mielonego

    7 jajek

    10 dag masła

    1,5 szklanki drobnego cukru

    16 g cukru wanilinowego

    1 budyń śmietankowy

    1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy

    1 łyżka startej skórki ze świeżej pomarańczy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia , cukier puder, wsypać kakao, dodać żółtko, miękkie masło , śmietanę, zagnieść jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

    Większą część ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa:

    Masło rozpuścić do płynnej konsystencji. Zmielony twaróg przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wsypać budyń i wlać płynne i ostudzone masło, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt ponownie zmiksować. Masę serową rozprowadzić na schłodzonym kruchym cieście, wyrównać łyżką. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto na tarce jarzynowej.

    Włożyć do nagrzanego do 180*c na grzaniu góra dół piec 60 minut . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: evi895

Sernik z kakaową kruszonką

Delikatny i puszysty sernik na kruchym spodzie.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 24.07.2014 | wyświetlono: 6107 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Sernik Świąteczny

Smaczny,delikatny,super się kroi,z polewą czekoladową pyszota,idealny na Święta :-)

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 03.11.2018 | wyświetlono: 3922 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: elapolo elapolo

Sernik z kakaową kruszonką

Tradycyjny sernik na spodzie i z kruszonką kakaową.

kategoria: serniki Desery opublikowany: 03.02.2017 | wyświetlono: 441 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE