Kremowe risotto z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym

4.8 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gdy w lodówce mam nadmiar rosołu obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, warzywa w nim są chrupiące, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic więcej do szczęścia nie trzeba.Zielone risotto to zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha!

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 3 porcje/

    40 dag mięsa z uda kurczaka

    120 g ryżu arborio

    25 dag świeżego groszku cukrowego

    1 mała cukinia

    1 cebula

    ½ pora

    2 łyżki masła

    350 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu

    100 ml białego wytrawnego wina

    50 g startego parmezanu

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Kremowe risotto z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży zielony groszek cukrowy kroimy na pół, wrzucamy na osolony i lekko osłodzony cukrem wrzątek blanszujemy 3-4 minuty odcedzamy na sicie.

    Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cukinię a po chwili dodajemy odsączony groszek smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę i por, szklimy na lekko złocisto pod przykryciem, dodajemy pokrojone na kawałki mięso z uda kurczaka, smażymy do momentu aż straci surowość, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty, po czym wlewamy wino i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.

    Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo gorącego bulionu lub rosołu kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażony groszek wraz z cukinią, mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wsypujemy tarty parmezan, mieszamy, zestawiamy z ognia, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować