REKLAMA

Kremowe risotto z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym

wyświetlono: 71 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Gdy w lodówce mam nadmiar rosołu obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, warzywa w nim są chrupiące, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic więcej do szczęścia nie trzeba.Zielone risotto to zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha!

opublikowany: 05.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 3 porcje/

    40 dag mięsa z uda kurczaka

    120 g ryżu arborio

    25 dag świeżego groszku cukrowego

    1 mała cukinia

    1 cebula

    ½ pora

    2 łyżki masła

    350 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu

    100 ml białego wytrawnego wina

    50 g startego parmezanu

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Natka pietruszki do posypania
Ocena:

(średnia 4.8 z 5 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży zielony groszek cukrowy kroimy na pół, wrzucamy na osolony i lekko osłodzony cukrem wrzątek blanszujemy 3-4 minuty odcedzamy na sicie.

    Cukinię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cukinię a po chwili dodajemy odsączony groszek smażymy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę i por, szklimy na lekko złocisto pod przykryciem, dodajemy pokrojone na kawałki mięso z uda kurczaka, smażymy do momentu aż straci surowość, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2-3 minuty, po czym wlewamy wino i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.

    Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo gorącego bulionu lub rosołu kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażony groszek wraz z cukinią, mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wsypujemy tarty parmezan, mieszamy, zestawiamy z ognia, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: luna19 luna19

Risotto z kurczakiem i groszkiem cukrowym

pyszne zdrowe risotto

kategoria: Dania główne opublikowany: 20.04.2014 | wyświetlono: 1603 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

Pyszne, kremowe risotto z dynią to moja propozycja na pożywny, jesienny obiad.

kategoria: Dania główne risotto Ser opublikowany: 22.10.2014 | wyświetlono: 1999 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Ryż z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Potrawka ryżowa z chrupiącymi warzywami

kategoria: Dania główne opublikowany: 15.04.2018 | wyświetlono: 2394 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE