REKLAMA
Gdy w lodówce mam nadmiar rosołu obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, warzywa w nim są chrupiące, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic więcej do szczęścia nie trzeba.Zielone risotto to zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha!
(średnia 4.8 z 5 głosów)
Kremowe risotto z kurczakiem i warzywami jest odpowiedzią na pytanie wielu osób – czy można trochę odchudzić risotto? A właściwie to odtłuścić, bo tradycyjne risotto nabiera swojej kremowej konsystencji dzięki obecności sporej ilości masła. Całość podkręca się parmezanem, dzięki czemu danie nabiera jeszcze więcej aromatów i jednocześnie dodatkowych kalorii. Co w takim razie mają począć fani risotto, którzy starają się unikać tłuszczów nasyconych ze względów na zdrowie lub walkę o wymarzoną sylwetkę? Powinni spróbować ziołowe risotto z kurczakiem, które stało się kremowe za sprawą ricotty.
Risotto smakuje najlepiej wtedy kiedy jest bardzo kremowe. Do uzyskania takiego efektu potrzebujemy masła, śmietanki i sera:). Moje risotto jest w wersji pieczarkowej.
pyszne zdrowe risotto
Risotto przygotowujemy ze specjalnego rodzaju ryżu arborio. Przygotowujemy je najpierw przez podsmażenie ryżu aż stanie się szklisty. Wówczas podlewamy go stopniowo bulionem, gdy poprzednia porcja bulionu zostanie wchłonięta. Proponuję jego jesienną wersję – z papryką i cukinią.
Pyszne, kremowe risotto z dynią to moja propozycja na pożywny, jesienny obiad.
Potrawka ryżowa z chrupiącymi warzywami
Komentarze