Mielone kuleczki wołowo-wieprzowe z karmelizowaną cebulą w miodzie pod pierzynką z makaronu i sera

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo ciekawa i niebanalna propozycja obiadowa. Mielone kuleczki z mieszanego mięsa z czerwoną cebulą karmelizowaną w miodzie pod pierzynką z makaronu penne i sosu pomidorowego, smaku dopełnia chrupiąca warstwa serowa. Pyszny sycący jednodaniowy obiad z piekarnika.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag makaronu penne
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    300 g mięsa mielonego wołowego
    1 duża czerwona cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu wielokwiatowego
    Sól do smaku

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów bez skórki
    1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    2 mięsiste świeże pomidory
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    15 dag startego ostrego żółtego sera gouda lub cheddar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mielone kuleczki wołowo-wieprzowe z karmelizowaną cebulą w miodzie pod pierzynką z makaronu i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Małą suchą patelnię rozgrzewamy dodajemy dwie łyżki miodu, gdy zabulgocze wrzucamy cebulę z czosnkiem, doprawiamy dużą szczyptą soli i karmelizujemy do momentu aż zmięknie. Zestawiamy z ognia, studzimy.

    Mięso mielone mieszamy, dodajemy ostudzoną skarmelizowaną cebulę z czosnkiem, dokładnie wyrabiamy.

    Zwilżamy dłonie zimną wodą, formujemy zgrabne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko natłuszczoną patelnię rozgrzewamy kładziemy kuleczki obok siebie i z każdej strony krótko przysmażamy. Wykładamy na dno żaroodpornego naczynia.
  • 2. Sos pomidorowy:

    Świeże pomidory kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki, wlewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem cukrem oraz bazylią do smaku, sos gotujemy 15 minut na wolnym ogniu aż się zredukuje.



    Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie. Dodajemy do gotowego pomidorowego sosu, całość mieszamy. Tak przygotowanym makaronem przykrywamy mięsne kulki, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 160*c piekarnika na grzaniu góra- dół, zapiekamy 40 minut.

    Podajemy gorące posypane świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować