Torcik bezowy z pierniczkowym kremem

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik zrób w tym roku wyjątkowy tort – bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaki pyszny!

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm


    5 białek dużych jaj
    25 dag drobnego cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem pierniczkowy:

    8 dag maślanych ciasteczek korzennych
    4 dag mlecznej białej czekolady
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka prawdziwego miodu
    50 ml mleka
    2 łyżki oleju kokosowego –płynnego

    Dodatkowo
    ½ litra śmietany kremówki
    Domowe pierniczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort bezowy

Torcik bezowy z pierniczkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe:

    Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia.

    Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg.

    Piekarnik nagrzać do 150*c -termoobieg, włożyć bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym w piekarniku.

    Można zostawić na całą noc.
  • 2. Maślane ciasteczka korzenne zmiksować w malakserze na pył .
    W małym garnuszku umieścić mleko, miód i cukier trzcinowy , podgrzać na wolniutkim ogniu aż całość się rozpuści i konsystencja będzie jednolita do gorącej masy wsypać zmielone ciasteczka dodać posiekaną na drobno białą czekoladę i wymieszać aż czekolada się rozpuści, na sam koniec wlać leciutko podgrzany olej kokosowy i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masę można włożyć do lodówki.


    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem, dodać schłodzony krem korzenny delikatnie wymieszać.

    Tak przygotowanym kremem podzielonym na dwie części przełożyć blaty bezowe udekorować pierniczkami, schłodzić chwilę w lodówce i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować