Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik zrób w tym roku wyjątkowy tort – bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaki pyszny!
3 godz. 40 min
Dla 6 osób
Trudny
Składniki:
Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm
5 białek dużych jaj
25 dag drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem pierniczkowy:
8 dag maślanych ciasteczek korzennych
4 dag mlecznej białej czekolady
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka prawdziwego miodu
50 ml mleka
2 łyżki oleju kokosowego –płynnego
Dodatkowo
½ litra śmietany kremówki
Domowe pierniczki do dekoracji
Torcik bezowy z pierniczkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty bezowe:
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubić na gęstą puszystą masę, miksując wsypywać stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia.
Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg.
Piekarnik nagrzać do 150*c -termoobieg, włożyć bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym w piekarniku.
Można zostawić na całą noc.
2.Maślane ciasteczka korzenne zmiksować w malakserze na pył .
W małym garnuszku umieścić mleko, miód i cukier trzcinowy , podgrzać na wolniutkim ogniu aż całość się rozpuści i konsystencja będzie jednolita do gorącej masy wsypać zmielone ciasteczka dodać posiekaną na drobno białą czekoladę i wymieszać aż czekolada się rozpuści, na sam koniec wlać leciutko podgrzany olej kokosowy i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masę można włożyć do lodówki.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem, dodać schłodzony krem korzenny delikatnie wymieszać.
Tak przygotowanym kremem podzielonym na dwie części przełożyć blaty bezowe udekorować pierniczkami, schłodzić chwilę w lodówce i od razu podawać.
Komentarze