Schab ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie serowo-koperkowym

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, żal by było nie korzystać z dobra natury i nie przygotować smacznego dania obiadowego z ich udziałem. Moja propozycja nie dość, że bardzo łatwa to jeszcze przygotowuje się praktycznie samo z jednej patelni. Całość moim zdaniem komponuje się bardzo zachęcająco.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

    ½ kg szparagów zielonych

    15 dag świeżego szpinaku

    1 cebula

    mały kawałek pora

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki masła klarowanego

    15 dag sera typu gorgonzola

    1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

    Pęczek świeżego koperku

    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Schab ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży schab pokroić na grubsze plasterki. Obraną cebulę i czosnek posiekać.

    W szerokim rondlu lub na dużej wysokiej patelni rozgrzać masło, obsmażyć schab na większym ogniu z obu stron. Gdy już będzie podsmażony wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pokrojony por. Rondel przykryć i całość dusić kilka minut.
  • 2. W tym czasie odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów, resztę łodyg opłukać i pokroić na kawałki, główki zostawić w całości. Liście szpinaku również pokroić. Wrzucić szparagi ze szpinakiem do mięsa, całość dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać słodką śmietanką, dodać rozdrobniony serek gorgonzola, całość dusić jeszcze na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut aż sos będzie kremowy i gęsty.

    Oprószyć posiekanym koperkiem, podawać z gotowanymi ziemniakami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować