Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia)

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne smakowo ciasto w sam raz na ciepłe wiosenno letnie dni, do przygotowania z dowolnymi ulubionymi owocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    15-20 dag podłużnych biszkoptów


    Krem:
    1,5 szklanki mleka
    5 żółtek
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła 82% nie margaryny!
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 wafelek kakaowy typu princessa

    Wierzch:
    2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych
    40 dag mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody , zostawić do wystudzenia.
  • Przygotowanie 2. Krem budyniowy:
    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować mikserem aby nie było grudek z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i polową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać masę na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wystudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puch. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką.
  • przygotowanie 4. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Odlać trochę galaretki do miseczki i maczać w niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce.
  • przygotowanie 5. Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować