Błyskawiczna, pyszna zupa na wyjątkowe przyjęcie i uroczystość rodzinną.
30 min
Składniki:
1,5 litra wody
kostki rosołowe lub z mięsa z kością wołowe lub inne, na zupę
20 dag białych części pora
15 dag ziemniaków
15 dag marchewki
5 dag korzenia pietruszki
1- 2 ząbki czosnku
sól, biały pieprz
natka pietruszki
10 dag groszku ptysiowego ( gotowego )
Zupa krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wywarze z kostki rosołowej lub mięsa gotujemy warzywa, wcześniej dokładnie obrane i umyte, pokrojone drobno w kostkę.
2.Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, vegetą. Miksujemy całość.
3.Podajemy gorącą zupę na talerzu, na którym dodajemy porcję groszku ptysiowego (około 2 dag na osobę ).
Na wierzch posypujemy natką pietruszki, uprzednio drobno posiekaną.
Smacznego ;)
Porady
Podana porcja jest na 5 osób.
Zamiast groszku ptysiowego możemy podać grzanki natarte czosnkiem, zapieczone w piekarniku.
Komentarze