Żurek z maślanką

5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Duży garnek z wodą, do tego ziele angielskie, liście laurowe, dużo czosnku ,1 marchewka na tarce i grzyby pokrojone , gotuje na czymś wędzonym dziś na kościach wędzonych robiłam.. gotuje to do miękkości grzybów .. dodaje ziemniaki w kostkę, gotuje do miękkości ziemniaków, wlewam żur, podsmażam kiełbasę z cebulką I do żurku, majeranek ,natka pietruszki ,sól, pieprz , trochę cukru , szklanka maślanki.. często mieszając.. jajka daje do gotującej się już wody na około 6 min

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 butelka żurku
    4 kości wędzone
    4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    4 kiełbasy ( może być Śląska, podwawelska)
    Boczek wędzony 30dag
    1 cebula
    1 kg ziemniaków
    Jajka ugotowane
    Pieprz
    Sól
    2 średnie prawdziwki
    Szklanka maslanki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur

Żurek z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duży garnek z wodą, do tego ziele angielskie, liście laurowe, dużo czosnku ,1 marchewka na tarce i grzyby pokrojone , gotuje na czymś wędzonym dziś na kościach wędzonych robiłam.. gotuje to do miękkości grzybów .. dodaje ziemniaki w kostkę, gotuje do miękkości ziemniaków, wlewam żur, podsmażam kiełbasę z cebulką I do żurku, majeranek ,natka pietruszki ,sól, pieprz , trochę cukru , szklanka maślanki.. często mieszając.. jajka daje do gotującej się już wody na około 6 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować