Aromatyczny żurek z kolendrą

4.75 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

U nas żurek gości bardzo często na stole,nie tylko od święta :) Tym razem dodałam kolendrę do podkręcenia smaku.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie zakwasu
    2 l bulionu warzywnego
    3 ugotowane jajka
    3 ziemniaki
    200 g kiełbasy białej
    1 łyżka chrzanu
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    1/2 łyżki majeranku
    1 pęczek kolendry
    odrobina śmietany 30 %
    2 starkowane marchewki
    sól,pieprz czarny
    2 liście laurowe
    garść gorczycy
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek

Aromatyczny żurek z kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, 4 ząbki czosnku, majeranek, potarkowaną marchew oraz chrzan.Cebulę kroimy w kostkę,podsmażamy na patelni i dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy sól i butelkę zakwasu.W małym garnku zagotowuje wodę,dodaję liście laurowe i gorczycę,zagotowuję i wsadzam kiełbasy.Wodę wyłączam i przykrywam garnek pokrywką na 15 minut.Gdy kiełbasa jest gotowa wyciągam ją na talerz i kroje w plasterki.Wrzucam do zupy i gotujemy przez 10minut. Na koniec dodaję odrobinę śmietany.Podaję z połówkami jajka i świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (2 ocen)

Żurek

To może cię zainteresować