Szynka wieprzowa nadziana czosnkiem

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szynka wieprzowa w sosie

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowe
    4 ząbki czosnku
    1/2 kg kapusty kiszonej
    15 dag boczku
    1 cebulą
    Sól
    Pieprz
    Papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Szynka wieprzowa nadziana czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe pokroić w plastry( szynka wieprzowa)zrobić dziurki nożem i dodać plasterki czosnku,posypać papryką słodką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu,może być olej rzepakowy( około 15 min z jednej i drugiej strony) podlać woda ,dusić do miękkości około godziny, Kapusta kiszona ( obgotować kapustę do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim ,na smalcu podsmażyć boczek z cebulką i doprawić solą ,pieprzem , cukrem. Kluski ciemne 1 kg ziemniaków ugotować , przepuścić później przez praske, 4 ziemniaki średnie utrzec na najmniejszych oczkach jak na placki ( to ciasto dać na sitko,pod sitko miskę i wycisnąć wodę z tych ziemniaków ( poczekać az ciasto zrobi się ciemne na sitku , ta wodę z miski wylać i na dnie utworzy się skrobia która należy dodać do ciasta na kluski ( czyli surowe ziemniaki łączymy z tymi gotowanymi) na ciasto 1/4maki ziemniaczanej ,trochę soli i formujemy kluski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować