Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Idealne na różne okazje, najlepiej prezentuje się w formie tortu.
Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24 cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
2.Krem czekoladowy: kremówkę przelać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, ale nie gotować. Odstawić do zgęstnienia na 3-4 godz.(lub na całą noc). Miękkie masło utrzeć na puch, dodając wystudzoną masę czekoladową. Wymieszać i odstawić.
3.Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem, dodając go stopniowo małymi porcjami.
4.Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym (3 łyżki odłożyć na wierzch). Powtykać połowę bezików.
5.Posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować odłożonym kremem czekoladowym (można też boki) i rozłożyć pozostałe bezy. Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze