Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami

4.49 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Idealne na różne okazje, najlepiej prezentuje się w formie tortu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    krem czekoladowy: 300g śmietany 30 proc.
    150 g czekolady mlecznej
    120 g masła

    krem chałwowy: 2 żółtka
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g chałwy
    120 g masła

    ponadto: 200 g bezików
    do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI 1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24 cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  • 2. Krem czekoladowy: kremówkę przelać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, ale nie gotować. Odstawić do zgęstnienia na 3-4 godz.(lub na całą noc). Miękkie masło utrzeć na puch, dodając wystudzoną masę czekoladową. Wymieszać i odstawić.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem, dodając go stopniowo małymi porcjami.
  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI 4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym (3 łyżki odłożyć na wierzch). Powtykać połowę bezików.
  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI 5. Posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować odłożonym kremem czekoladowym (można też boki) i rozłożyć pozostałe bezy. Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

ciasto z bezami

To może cię zainteresować