REKLAMA

Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami

wyświetlono: 1562 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Idealne na różne okazje, najlepiej prezentuje się w formie tortu.

opublikowany: 12.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    krem czekoladowy: 300g śmietany 30 proc.
    150 g czekolady mlecznej
    120 g masła

    krem chałwowy: 2 żółtka
    3/4 szklanki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    200 g chałwy
    120 g masła

    ponadto: 200 g bezików
    do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI 1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24 cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  • 2. Krem czekoladowy: kremówkę przelać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, ale nie gotować. Odstawić do zgęstnienia na 3-4 godz.(lub na całą noc). Miękkie masło utrzeć na puch, dodając wystudzoną masę czekoladową. Wymieszać i odstawić.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem, dodając go stopniowo małymi porcjami.
  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI 4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym (3 łyżki odłożyć na wierzch). Powtykać połowę bezików.
  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI 5. Posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować odłożonym kremem czekoladowym (można też boki) i rozłożyć pozostałe bezy. Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto czekoladowo - chałwowe z bezami

Niebo w gębie :-)

kategoria: Ciasta ciasto z kremem Desery biszkopty beza opublikowany: 20.04.2017 | wyświetlono: 7478 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

Kakaowy biszkopt przełożony masą czekoladową i chałwową. Pyszne ciasto tylko dla dorosłych.

kategoria: Ciasta Desery bezy opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 10991 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 1
Dodane przez: vajlent1 vajlent1

CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWA ROZPUSTA

DOSKONAŁE POŁĄCZENIE.

kategoria: Desery opublikowany: 30.01.2014 | wyświetlono: 184 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE