Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami

  • wyświetlono: 1268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Idealne na różne okazje, najlepiej prezentuje się w formie tortu.

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt: 6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

krem czekoladowy: 300g śmietany 30 proc.
150 g czekolady mlecznej
120 g masła

krem chałwowy: 2 żółtka
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
200 g chałwy
120 g masła

ponadto: 200 g bezików
do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-chałwowa rozpusta z bezami

  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą, gęstą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24 cm. Piec 40-50 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  • 2. Krem czekoladowy: kremówkę przelać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, ale nie gotować. Odstawić do zgęstnienia na 3-4 godz.(lub na całą noc). Miękkie masło utrzeć na puch, dodając wystudzoną masę czekoladową. Wymieszać i odstawić.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem, dodając go stopniowo małymi porcjami.
  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym (3 łyżki odłożyć na wierzch). Powtykać połowę bezików.
  • CZEKOLADOWO -CHAŁWOWA ROZPUSTA Z BEZAMI5. Posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować odłożonym kremem czekoladowym (można też boki) i rozłożyć pozostałe bezy. Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałwaczekoladana urodzinyna Boże Narodzeniebezytort czekoladowyna Komuniętort chałwowytort z bezami

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z BEZAMI

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo-chałwowym...

Czekoladowo - chałwowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowo - chałwowe

Placek czekoladowo - chałwowy to...

tort śmietankowo-bezowy

Dodane przez: renataszozda

Tort śmietankowy z bezami

Pyszny efektowny tort

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt przekładany kremem...

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

Dodane przez: Di bloguje

Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową

To jedna z najlepszych babek i...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt z musem owocowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE