Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

4.98 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Kakaowy biszkopt przełożony masą czekoladową i chałwową. Pyszne ciasto tylko dla dorosłych.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt: 1,1/2 szklanki cukru
    1,1/2 szklanki mąki
    6 jajek
    3 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    masa chałwowa: 300g chałwy
    200g masła
    3 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    kieliszek spirytusu
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    masa czekoladowa: 3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    100g gorzkiej czekolady
    200g masła
    łyżka spirytusu
    2 łyżki mleka
    1 łyżka kakao

    dodatkowo:150g małych bezików
    cukier puder i kakao do dekoracji
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.98 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopt 1. Biszkopt: jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy (25/40). Piec ok.30 minut w 170 st.
  • utrzyj masę chałwową 2. Masa chałwowa: żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gorące mleko wlać masę jajeczną, zagotować. Masło utrzeć z chałwą, ostudzonym kremem jajecznym i spirytusem.
  • ubij pianę 3. Masa czekoladowa; jajka ubić z cukrem na parze.
  • roztop czekoladę 4. Czekoladę roztopić z kakao, dodając mleko. Połączyć z masą jajeczną, ubijając. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej. Wlać spirytus utrzeć.
  • ułóż beziki 5. 4.Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą chałwową. Ułożyć bezy. Posmarować masą czekoladową. Przykryć drugim płatem ciasta. Posypać kakao i cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować