Ciasto czekoladowa rozpusta

  • wyświetlono: 1365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt :
6 jajek
70g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
85g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
szczypta soli
olej do wysmarowania formy

Masa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
500ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki mleka

Masa biała:
100g białej czekolady
200ml śmietanki 30%
150ml mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki żelatyny

Poncz:
130ml kawy espresso
100ml likieru amaretto

Dekoracja:
60g czekolada mlecznej
60g czekolady białej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowa rozpusta

  • Czekoladowa rozpusta1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić.
  • 2. Mus czekoladowy ciemny:
    Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.
  • 3. Mus czekoladowy biały:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
  • Czekoladowa rozpusta4. Poncz:
    Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z likierem amaretto.
  • 5. Dekoracja:
    Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki.
  • Czekoladowa rozpusta6. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastourodzinydo kawysmaczneszybkiemigdałoweczekolada białado kawkitorcik czekoladowyczekoladowe ciastociasto chłodzone

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xs77vi

Dodane przez: agnieszkadz

Ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto mocno czekoladowe

image-063vnuc

Dodane przez: alexia

Ciasto czekoladowa śliwka

Coś dla wielbicieli śliwek w czekoladzie...

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto czekoladowe

Wilgotne megaczekoladowe ciasto...

czekoladowa pychota

Dodane przez: reszis86

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, którego każdy...

image-1i0t82b

Dodane przez: viki2903

CIASTO CZEKOLADOWE

ciasto potrójnie czekoladowe

image-14cikfu

Dodane przez: AniaaaK

Ciasto czekoladowe

Ciasto jest łatwe i proste, idealnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE