Ciasto czekoladowa rozpusta

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    70g mąki pszennej
    30g mąki ziemniaczanej
    85g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    olej do wysmarowania formy

    Masa czekoladowa:
    100g mlecznej czekolady
    100g gorzkiej czekolady
    500ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki mleka

    Masa biała:
    100g białej czekolady
    200ml śmietanki 30%
    150ml mleka
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    130ml kawy espresso
    100ml likieru amaretto

    Dekoracja:
    60g czekolada mlecznej
    60g czekolady białej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ciasto czekoladowa rozpusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa rozpusta 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy kwiatka o średnicy 23cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut i po tym czasie wystudzić.
  • 2. Mus czekoladowy ciemny:
    Żelatynę zalać mlekiem i pozostawić do napęcznienia. 100ml śmietanki zagotować, dodać połamane czekolady, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, następnie dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać rozpuszczone czekolady wymieszane z żelatyną.
  • 3. Mus czekoladowy biały:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Do garnka wlać śmietanę, pozostałe mleko, cukier i całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
  • Czekoladowa rozpusta 4. Poncz:
    Kawę espresso wystudzić, a następnie wymieszać z likierem amaretto.
  • 5. Dekoracja:
    Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki.
  • Czekoladowa rozpusta 6. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie wylać warstwę musu białego i ponownie wstawić do lodówki. Na wierzchu ciasto udekorować czekoladowymi rurkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować