Chałwowa babka

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babka jest rarytasem dla miłośników chałwy, jest to bomba kaloryczna, ale jaka pyszna bomba.

iziona
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Chałwowa babka
225 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
250 gram chałwy z bakaliami
4 jajka
dodatkowo:
10 dag białej czekolady
5 dag chałwy z bakaliami
2 łyżki mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chałwowa babka

  • chałwowa babka1. Jajka ubić z cukrem do białości, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami pokruszoną chałwę na zmianę z przesiana mąką i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. kiedy ciasto jest wymieszana to na koniec dodać olej i przelać do wysmarowanej i wysypanej formy z kominkiem około 20 cm średnicy ( moja jest troszkę za duża).
    Piec w temp. 170 st około 45-50 minut do suchego patyczka.
    Upieczona i wystudzona babkę delikatnie wyjąć z formy. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i pokruszyć do niej chałwę, dokładnie wymieszać i polać zimna babkę, odstawić do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkachałwaWielkanocbakaliebiała czekoladababkacukierpyszny deser
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka piaskowa

Dodane przez: rena123

Babka piaskowa

Najłatwiejsza babka piaskowa na...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort czekoladowo - chałwowy

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie...

Tort chałwowy

Dodane przez: zzewa

Tort chałwowy

Pyszny tort na każdą okazję

image-0bjow8t

Dodane przez: monika016

Chałwowiec / ciasto chałwowe

Wielbiciele chałwy będą zachwyceni....

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt przekładany kremem...

Ciasto chałwowe

Dodane przez: Ula3.3

Ciasto chałwowe

Pyszne ciasto, łatwe do przygotowania...