Chałwowa babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka jest rarytasem dla miłośników chałwy, jest to bomba kaloryczna, ale jaka pyszna bomba.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Chałwowa babka
    225 gram mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag cukru
    250 gram chałwy z bakaliami
    4 jajka
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    5 dag chałwy z bakaliami
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Jajko

Chałwowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałwowa babka 1. Jajka ubić z cukrem do białości, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać porcjami pokruszoną chałwę na zmianę z przesiana mąką i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. kiedy ciasto jest wymieszana to na koniec dodać olej i przelać do wysmarowanej i wysypanej formy z kominkiem około 20 cm średnicy ( moja jest troszkę za duża).
    Piec w temp. 170 st około 45-50 minut do suchego patyczka.
    Upieczona i wystudzona babkę delikatnie wyjąć z formy. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i pokruszyć do niej chałwę, dokładnie wymieszać i polać zimna babkę, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Biała czekolada Chałwa Cukier Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka ucierana z kakao

4.02 (608 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować