Ciasto czekoladowo - chałwowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu
i przestudzeniu przekroić na dwa blaty
2.Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem na parze. Dodać kakao i roztopioną w kąpieli wodnej jeszcze ciepłą czekoladę. Wystudzić masę najlepiej cały czas mieszając. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać masę czekoladową.
3.Krem chałwowy: pół szklanki mleka zagotować z cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń cały czas mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec powoli dodawać pokruszoną chałwę.
Komentarze