Danie w stylu indyjskim. Indyk duszony w pomidorach z pikantną nutą pasty curry ,chili i czosnku, soczystymi pomidorami i rozgrzewającym imbirem.
Curry jest szybkie i proste w przygotowaniu , nie zwykle aromatyczne i bardzo smaczne.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g mięsa z udźca indyka
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 cm korzenia świeżego imbiru
1/2 papryczki chili z pestami
400 g krojonch pomidorów z zalewy
5 pomidorów suszonych z oleju
1 łyżka czerwonej pasty curry
250 ml mleczka kokosowego
2 łyzeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
1/2 łyżeczi chili w proszku
1 łyżeczka słodiej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
sól , pieprz
masło klarowane do smażenia
słodka śmietana do podania z daniem
ugotowany ryż do podania z daniem
Udziec z indyka w pomidorowym curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę , przyprawić czerwoną pastą curry, chili, słodką papryką oraz curry, wymieszać.
2.Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki, imbir i papryczkę chili posiekać drobno.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodając w połowie smażenia czosnek z imbirem i papryczką chili.
Dołożyć mięso, smażyć na rumiano.
3.Całość zalać krojonymi pomidorami oraz mleczkiem kokosowym.
Dołożyć pokrojone w paski suszone pomidory z oleju.
Dusić na minimalnym gazie kolejne 15-20 min.
Doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.
Curry podawać z porcją ryżu i łyżką słodkiej śmietanki.
Komentarze