Udziec indyczy pieczony w rękawie

4.29 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Udziec pieczony w rękawie ma kruche, soczyste, mięsko. Prosty i szybki w przygotowaniu. Taki sposób przygotowania mięsa to fajna, prosta i szybka alternatywa i pomysł na niedzielny obiad. Podany z kluskami i ulubioną surówką smakuje wybornie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udziec z indyka 2 szt,
    składniki marynaty;
    olej 1/4 szkl,
    przyprawa do indyka 1 łyżeczka,
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    majeranek 1 łyżeczka,
    zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
    sól i pieprz do smaku,
    czosnek 3 ząbki,
    rękaw do pieczenia,
Wystaw ocenę:

4.29 (7 ocen)

Zobacz również:

Udziec z indyka

Udziec indyczy pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec indyczy dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
    Do miski wkładamy składniki marynaty i dokładnie mieszamy.
    Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
    Udziec nacinamy w niektórych miejscach i w nacięcia wkładamy kawałki czosnku.
    Następnie nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą , wkładamy do naczynia przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 120 minut czyli 2 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy i wkładamy do rękawa, dodajemy pozostały czosnek, rękaw z obydwu stron dokładnie związujemy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
    Po tym czasie rękaw od góry przecinamy i dalej pieczemy przez kolejne 30 minut aby mięsko ładnie się przyrumieniło i dopiekło.
    Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a powstały sos zagęszczamy mąką wymieszaną w wodzie.
    Podajemy z kluskami i ulubioną surówką lub kapustą. Równie dobrze smakuje z podane w towarzystwie kaszy lub makaronu jak kto lubi.

    Przygotowanie około 30 minut + marynowanie + pieczenie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować