Lekka, mocno czosnkowa sałatka z chrupiącym słonecznikiem, lekko słodka od kukurydzy w puszce i słonawa od sera. Wspaniała na kolację, imprezę lub do grilla.
Sałatka brokułowa z serem feta, sosem czosnkowym, kukurydzą ,prażonym słonecznikiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie - do miękkości. Następnie przekładamy go na chwilę do zimnej wody, aby zakończyć proces gotowania i wykładamy na sitko albo durszlak - czekamy aż obcieknie z wody.
Brokuły z kukurydzą, fetą i prażonymi ziarnami
2. W między czasie ziarna słonecznika i dyni prażymy na złoty kolor na łyżeczce masła.
3. Do miseczki wkładamy jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy przyprawiając pieprzem.
4.Jajka gotujemy w osolonej wodzie ,wyciągamy i kroimy w plastry.
5. Na talerzu rozkładamy brokuła. Posypujemy go odsączoną z zalewy kukurydzą.
5. Następnie całość posypujemy pokrojoną w kostkę fetą i polewamy sosem czosnkowym. Sałatkę posypujemy prażonymi ziarnami i zajadamy :)U mnie zdjęcie robione przed dodaniem sosu. Smacznego :)
Komentarze