Węgierski Gundel (Gundel placenta)

4.5 (166 ocen)

Naleśniki są wyjątkowo sycące i doskonałe na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.Naleśniki pochodzą z kuchni Węgierskiej. Wymyślone zostały przez słynnego kucharza Karola Gundela.To pyszne połączenie naleśnika, orzechów i czekolady. Łacińskie placenta tłumaczymy jako cienkie ciasto.

Składniki:

  • Naleśniki:
    • 15 dag mąki,
    • 2 jajka,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1/3 szklanki wody,
    • ¾ łyżki cukru,
    • Szczypta soli,
    • Szczypta proszku do pieczenia
    • Olej do smażenia,
    • 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania naleśników przed zapiekaniem.
    Nadzienie:
    • 20 dag zmielonych orzechów włoskich,
    • 10 dag cukru pudru,
    • 5 dag masła,
    • Kieliszek rumu,
    • 4 łyżki rodzynek,
    • Łyżka śmietany
    Sos:
    • 1 gorzka czekolada,
    • Kieliszek rumu,
    • Łyżka śmietany kremówki
    • 0,5 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Węgierski gundel (gundel placenta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarowanie naleśnika 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do naczynia i miksujemy. Smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzany olej. Ciasto rumienimy z obu stron.
    Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej nadzieniem. Zwijamy.
    Smarujemy po wierzchu masłem i zapiekamy około 15 minut.
    Tuż przed podaniem polewamy sosem czekoladowym.
  • nadzienie 2. Nadzienie:Wszystkie składniki na farsz mieszamy na jednolitą masę. Smarujemy naleśniki.
  • 3. Sos:Czekoladę topimy z rumem. Dokładamy kakao oraz śmietankę. Całość dokładnie mieszamy. Sos powinien być gładki, lśniący i niezbyt gęsty.
    Gotowym polewamy naleśniki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Rodzynki Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować