Gundel palacsinta (naleśniki a'la Gundel)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Doskonałe połączenie orzechów i czekolady, wymyślone przez węgierskiego kucharza Karola Gundela. Palacsinta oznacza cienkie ciasto, czyli naleśniki właśnie.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej (z lekką górka)
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka roztopionego masła

    nadzienie:
    1 szklanka orzechów włoskich
    0,5 szklanki orzechów laskowych
    4 łyżki rodzynków
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100ml śmietanki 30%
    1 łyżka miodu
    50ml rumu
    1-2 biszkopty (opcjonalnie)

    polewa:
    100ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Gundel palacsinta (naleśniki a'la gundel) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki naleśników zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na pół godziny.
  • 2. Orzechy laskowe uprażyć, oczyścić ze skórek, zmielić razem z włoskimi. Rodzynki zalać gorącą śmietanką, odstawić na 10 minut. Do rodzynków dodać orzechy, skórkę, miód i rum. Jeśli masa będzie za rzadka, pokruszyć biszkopty.
  • 3. Cukier wymieszać z kakao, wlać śmietankę, ciągle mieszając podgrzewać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gęsta - ok. 2 minut.
    Naleśniki ułożyć na talerzach, polać gorącą polewą.
    Smacznego!
  • 4. Usmażyć 4 naleśniki. Każdy posmarować nadzieniem, złożyć w trójkąty. Wstawić do ciepłego piekarnika, a w tym czasie przygotować polewę.

Porady

w wersji dla dzieci zamiast rumu można dodać esencję waniliową lub migdałową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Węgierskie naleśniki Gundel

To może cię zainteresować