Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe kroimy w kostkę, obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, sól, marską, ostrą paprykę, kumin oraz wlewamy niewielką ilość oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, przekładamy do garnka, zalewamy nie wielką ilością wody, tak żeby przykryła mięso. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze gotujemy. Gulasz zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, lekko przesmażamy, dodajemy do gulaszu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze