Naleśniki Gundel

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób

Węgierski słodki przysmak, który podobno jest dość popularny, zwłaszcza w Budapeszcie

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    - 200ml mleka
    - 50 ml oleju lub stopionego masła
    - 3 łyżki cukru
    - 150 g mąki
    - 1-2 jajka duże, kurze
    - trochę wody gazowanej
    Masa:
    - 120g zmiksowanych orzechów ( np włoskie, laskowe lub migdały)
    - 80g cukru pudru
    - 60 ml śmietany ( 30-36%) ( w wersji light jogurt grecki)
    - łyżeczka cynamonu
    - ew. w wersji dla dorosłych 2 łyżki rumu
    Polewa
    - czekolada
    - trochę śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki gundel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy ,odstawiamy na ok.20 min i smażymy naleśniczki.
    Orzechy łączymy z cukrem i śmietanką /jogurtem, dodajemy cukier. Masę rozprowadzamy po naleśnikach i składamy - tak jak nam wygodnie. U mnie w trójkącik.
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę . Polewamy naleśniki i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować