Naleśniki a la Gundel

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Naleśniki pochodzące z Węgier których recepturę stworzył Karol Gundel. Nadziewane są masą orzechową z rodzynkami i skórką pomarańczową. Wierzch polany jest sosem czekoladowym. Pachną niesamowicie na cały dom :) Słodkie, sycące, pyszne! Chce się wylizywać talerzyk ;)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • naleśniki:
    250 ml mleka
    100 ml gazowanej wody
    150 g mąki pszennej
    1 duże jajko
    2 łyżki oleju
    1 płaska łyżka cukru
    szczypta soli

    polewa:
    100 g czekolady
    100 ml kremówki

    nadzienie:
    250 ml mleka
    200 g mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki rodzynek
    otarta skórka z pomarańczy
    4 czubate łyżki cukru
    1 łyżka rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki a la gundel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, wodę gazowaną, dodać mąkę, jajko, olej, cukier i sól, zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.
  • 2. Do garnuszka wlać kremówkę, dobrze podgrzać ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać połamaną czekoladę, odczekać ok. 1-2 minuty, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • 3. Do garnka wlać mleko, wsypać orzechy, rodzynki, skórkę ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy i cukier, gotować ok. 10 min. (do zgęstnienia masy). Wlać rum (dla dzieci pominąć), wymieszać. Smarować na połówce naleśników, składać w trójkąt.
  • 4. Gotowe naleśniki lekko podsmażyć na maśle. Przed podaniem polać polewą i ewentualnie posypać posiekanymi orzechami.

Porady

W wersji dla dzieci można zrezygnować z dodaniem rumu do nadzienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować