Gundel palacsinta czyli naleśniki a la Gundel

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Węgrzy są mistrzami w cieście naleśnikowym, nadzieniu czekoladowo orzechowym i podaniu, ale w domu to danie smakuje równie oszałamiająco. Polecam jako deser, obiad czy pomysł na babskie spotkanie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko: 0.75 litra
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 0.75 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - orzechy włoskie: 200 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - rum: 4 łyżki
    - słodka smietana: 0.5 szklanki
    - tabliczka gorzkiej czekolady: 0.5 sztuki
    - kakao holenderskie: 3 łyżki
    - cukier puder: 4 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Gundel palacsinta czyli naleśniki a la gundel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko (o,5) litra oraz 4 jajka ubijam mikserem, wsypuję mąkę, szczyptę soli i ubijam dalej. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam.
  • 2. Mieszam kakao, żółtka, oraz cukier ( 3 łyżki, 1 zostaje do dekoracji). W rondelku gotuję szklankę mleka oraz śmietankę, na gotujące wlewam miksturę z żółtek i doprowadzam do wrzenia.
  • 3. Gdy krem zgęstnieje zestawiam z ognia, dodaję orzechy włoskie ( połowę drobno zmieloną i połowę pokruszoną), rodzynki namoczone wcześniej w rumie ( razem z rumem), oraz pokruszoną czekoladę.
  • Gundel palacsinta 4. Na oleju smażę naleśniki. Każdy z nich smaruję kremem czekoladowym. Ja lubię klasycznie zwinięte ( jak na zdjęciu). Na Węgrzech zazwyczaj podawane są zwinięte w "trójkąt", i polane sosem czekoladowym także po wierzchu. Ja dekoruję odrobiną sosu, cukrem pudrem, i plasterkiem pomarańczy ( smak owocu przełamuje słodycz sosu, i świetnie komponuje się z aromatami czekolady, cynamonu, rumu). Do tego oczywiście kieliszek złocistego Tokaju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować