Ciasto z Majorki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto bez grama mąki. Jeśli ktoś uważa, że nie lubi migdałów, musi koniecznie spróbować kawałek, a na pewno zmieni zdanie. Podczas pieczenia w domu unosi się aromat pomarańczy. Dzięki temu ciastu nie trzeba rezygnować ze słodyczy na diecie.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów
    Garść pokrojonych migdałów
    6 jajek
    Starta skórka z 1 pomarańczy
    1 łyżka cukru
    Szczypta cynamonu
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Pieczeń Jajko

Ciasto z majorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę.
  • 2. Żółtka ubić z cukrem na gładką, jasną masę.
  • 3. Do żółteķ dodać szczyptę cynamonu
    + skórka z pomarańczy
    + mielone migdały

    Ponownie zmiksować.
  • 4. Połączyć białka z masą.
  • 5. Do natłuszczonej formy przelać masę.
  • Ciasto 6. Całość posypać garścią migdałów.
  • 7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 175°C.
  • 8. Piec 45 minut.
  • 9. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Często piekłam ciasto bez cukru lub z miodem. Smakowało równie dobrze. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, inaczej ciasto opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.89 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

placek z herbatników

3.89 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z herbatników

Peja1986 ciasto do kawy bez pieczenia 30 min

To może cię zainteresować