Marlenka – idealne ciasto na święta.

4 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miodownik Marlenka myślę, że to będzie idealne ciasto na święta i świąteczny stół. Miodownik składa się z warstw ciasta miodowego, oraz pysznego kremu kajmakowego z orzechami włoskimi. Ja dziś krem przygotowałam po swojemu, ale na świąteczny stół obowiązkowo krem kajmakowy. Takie ciacho możesz upiec w formie tradycyjnej jak zwykłe ciasto, czyli w blaszce prostokątnej, kwadratowej, lub w formie tortu. Miodownik długo zachowuje świeżość, dlatego świetnie nadaje się na wypiek świąteczny. Marlenkę najlepiej zrobić tydzień wcześniej przed świętami, aby smaki się połączyły, a miodowe deseczki odpowiednio skruszały. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale jest czasochłonne. Najlepiej smakuje na 2,3 dzień od przełożenia.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica Ø 24 cm

    Ciasto

    100 g masła
    2 łyżeczki sody
    200 g cukru
    3 jajka
    130 g miodu - 3 pełne łyżki
    600 g mąki pszennej tortowej

    Krem

    800 g jogurtu greckiego
    200 g kwaśnej śmietany 18 %
    140 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Miodownik

Marlenka – idealne ciasto na święta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzuć masło, wsyp sodę, cukier oraz wrzuć jajka, na koniec dodaj płynny miód. Garnek podgrzewaj na średnim ogniu do momentu połączenia wszystkich składników, roztopienia się cukru. Masa będzie zmieniać kolor, będzie podchodzić do góry, to normalne. Ściągnij garnek z palnika i wsyp mąkę, na początku mieszaj łopatką silikonową, następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i zacznij wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, ja się wspomagam robotem planetarnym.
    Wyrobione ciasto uformuj w walec i podziel na 9 kawałków mniej więcej tej samej wielkości. Każdy kawałek uformuj w kulkę i ułóż na talerzu, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.
    Po tym czasie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg, na papierze do pieczenia, delikatnie podsypanym mąką. Przyłóż tortownicę lub rant cukierniczy i wytnij okrąg, pozostawiając skrawki ciasta po bokach.
    Piecz w temp. 180 °C 7- 8 min.
    Skrawki ciasta odkładaj w osobną miseczkę, posłużą jako posypka na boki i wierzch tortu.
    Ciasto ciepłe jest miękkie, jak tylko ostygnie zrobi się chrupiące i twarde.
    Wypieczenie wszystkich deseczek zajęło mi 35 min.
    Wszystkie składniki na krem wymieszaj ze sobą i już, możesz przekładać miodowe deseczki.
    Na talerzu zrób kleksa z kremu i połóż pierwszą deseczkę miodową, wyłóż 3 – 4 łyżki kremu takie spore z czubkiem i rozsmaruj po całości, następnie przyłóż kolejną deseczkę, dociśnij dłonią i tak do wykończenia deseczek i kremu. Złożony miodownik wstaw najlepiej na noc do lodówki, żeby krem dobrze ściągnął.
    Mój miodownik złożyłam z 8 deseczek, ostatnią zmieliłam na okruszki.
    Następnego dnia ściągnij tortownicę, u mnie akurat rant do tortu i obsyp cały miodownik zmielonymi okruszkami, po bokach i na górze. Do okruszków możesz dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe, wedle gustu i smaku.
    Ciasto możesz dowolnie udekorować.

Porady

W zależności od ukrojonych kliników może wyjść więcej lub mniej kawałków. Filmik na YouTube: https://youtu.be/ASR0UO5KGEs

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować