Utopence – czeskie pikantne parówki marynowane

4.26 (244 ocen)

  • 2 godz.

Alternatywa dla polskiego, tradycyjnego kiszonego ogóreczka jako zakąski do alkoholu. Idealnie komponują się z kromeczką chleba posmarowaną smalcem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g twardych, dobrej jakości parówek,
    3 - 4 świeże lub suszone papryczki chili bądź peperoni,
    3 cebule,
    4 ząbki czosnku,
    Na zalewę:
    3 szklanki wody,
    1 szklanka octu 10%,
    4 łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    kilka kulek ziela angielskiego,
    2 – 3 liście laurowe,
    1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu,
    Dodatkowo:
    4 – 5 gałązek świeżego tymianku lub innych ulubionych ziół ( mogą być suszone)
Wystaw ocenę:

4.26 (244 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Przystawki Przekąski

Utopence – czeskie pikantne parówki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zalewę zagotować , odstawić i wystudzić. Parówki obrać z osłonek i podzielić na mniejsze części ( ja dzieliłam na 3). Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek, w zależności od wielkości ząbków na pół lub w ćwiartki. W słoikach układać na przemian: cebulę, czosnek, parówki , tymianek ( lub inne zioła) oraz papryczki. Całość zalać zimną zalewą, zamknąć słoiki i odstawić w ciemne i chłodne miejsce lub do lodówki. Tak zamarynowane parówki są idealne do spożycia po 3 – 4 dobach. Możemy śmiało przechowywać je nawet do około 2 i pół miesiąca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować