REKLAMA

Ciasto piernikowo-orzechowe z kremem i powidłami - idealne na święta, pyszne

wyświetlono: 7984 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Przepyszne ciasto w świątecznym klimacie. Jest to ciasto piernikowo-orzechowe z kremem na bazie kaszy manny, przełożone kwaskowymi powidłami. Niezwykle pięknie wygląda, i wspaniale smakuje. Bardzo polecam i zachęcam do jego wypróbowania.

opublikowany: 26.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje są na dużą blaszkę około 25x40cm

    SPODY PIERNIKOWE

    -3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
    -1 jajko
    -2 żółtka *białka zostawiamy do ciasta orzechowego
    -5 łyżek miodu płynnego
    -3/4 szkl cukru pudru
    -3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
    -1,5 łyżki przyprawy do piernika
    -pół łyżki kakao


    CIASTO ORZECHOWE

    -2 jajka
    -2 białka ze spodów piernikowych
    -1/3 szkl cukru
    -3/4 szkl mąki
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki oleju
    -4 łyżki wody
    -200g zmielonych, posiekanych orzechów włoskich

    KREM


    -1 l mleka
    -0,5 szkl cukru
    -130g kaszy manny
    -250g masła lub margaryny

    POLEWA
    -100g czekolady mlecznej lub deserowej
    -3 łyżki mleka
    -40g masła

    DODATKOWO

    -kwaśne powidła, lub dżem
    -trochę orzechów lub migdałów do posypania ciasta
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. SPODY PIERNIKOWE

    Do miski dajemy składniki na spody (białka z żółtek odkładamy na później)
    Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.
    Wałkujemy, wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Mamy mieć dwa piernikowe spody. Spody studzimy.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE

    Do miski dajemy 2 jajka całe i 2 białka, które zostały nam ze spodów piernikowych. Dodajemy 1/3 szkl cukru i ucieramy na jasną masę.
    Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę i olej-miksujemy do połączenia.
    Na koniec dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Studzimy. I spody mamy gotowe :)
  • 3. KREM

    ***kaszkę mannę możemy ugotować nawet poprzedniego dnia

    Do miski dajemy 0,5 szkl cukru, 130g kaszy manny oraz trochę mleka z 1 litra. Resztę wlewamy do garnka. Kaszkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do garnka, mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy. Ona lekko zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca. Po wystudzeniu zgęstnieje. Ugotowaną kaszkę mannę studzimy.
    Do miski dajemy 250g masła lub margaryny w temp pokojowej, ucieramy ją i stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę mannę.
  • 4. SKŁADANIE CIASTA

    Na początek pierwszy ze spodów piernikowych smarujemy powidłami,


    następnie wykładamy na nie połowę kremu. delikatnie wyrównujemy

    i dajemy spód z orzechami. Lekko dociskamy,
    i znów smarujemy powidłami i dajemy drugą część kremu.
    Wyrównujemy

    i przykrywamy drugim spodem piernikowym.
    ***tutaj polecam by spód piernikowy położyć "do góry nogami" czyli by jego dół był górą ciasta-wtedy będzie równiutkie :)

    POLEWA

    Do miseczki dajemy 100g czekolady mlecznej,3 łyżki mleka oraz 40g masła. Wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto, rozprowadzamy polewę i posypujemy orzechami lub migdałami.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. Ono z godziny na godzinę staje się coraz lepsze, pięknie mięknie i wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest idealne na święta.

Notka redakcyjna

Klasyczne, lekkie i nowoczesne - najlepsze przepisy na ciasta na święta

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem, dużą ilością orzechów i budyniowym kremem. Proste i smaczne.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery opublikowany: 28.02.2016 | wyświetlono: 16074 Książki kucharskie: 56 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE