Ciasto piernikowo-orzechowe z kremem i powidłami - idealne na święta, pyszne

  • wyświetlono: 7378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto w świątecznym klimacie. Jest to ciasto piernikowo-orzechowe z kremem na bazie kaszy manny, przełożone kwaskowymi powidłami. Niezwykle pięknie wygląda, i wspaniale smakuje. Bardzo polecam i zachęcam do jego wypróbowania.

P1018962_Fotor
  • 36 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

*proporcje są na dużą blaszkę około 25x40cm

SPODY PIERNIKOWE

-3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250ml)
-1 jajko
-2 żółtka *białka zostawiamy do ciasta orzechowego
-5 łyżek miodu płynnego
-3/4 szkl cukru pudru
-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
-1,5 łyżki przyprawy do piernika
-pół łyżki kakao


CIASTO ORZECHOWE

-2 jajka
-2 białka ze spodów piernikowych
-1/3 szkl cukru
-3/4 szkl mąki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju
-4 łyżki wody
-200g zmielonych, posiekanych orzechów włoskich

KREM


-1 l mleka
-0,5 szkl cukru
-130g kaszy manny
-250g masła lub margaryny

POLEWA
-100g czekolady mlecznej lub deserowej
-3 łyżki mleka
-40g masła

DODATKOWO

-kwaśne powidła, lub dżem
-trochę orzechów lub migdałów do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto piernikowo-orzechowe z kremem i powidłami - idealne na święta, pyszne

  • 1. SPODY PIERNIKOWE

    Do miski dajemy składniki na spody (białka z żółtek odkładamy na później)
    Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.
    Wałkujemy, wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Mamy mieć dwa piernikowe spody. Spody studzimy.
  • 2. CIASTO ORZECHOWE

    Do miski dajemy 2 jajka całe i 2 białka, które zostały nam ze spodów piernikowych. Dodajemy 1/3 szkl cukru i ucieramy na jasną masę.
    Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę i olej-miksujemy do połączenia.
    Na koniec dodajemy posiekane orzechy, wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
    Studzimy. I spody mamy gotowe :)
  • 3. KREM

    ***kaszkę mannę możemy ugotować nawet poprzedniego dnia

    Do miski dajemy 0,5 szkl cukru, 130g kaszy manny oraz trochę mleka z 1 litra. Resztę wlewamy do garnka. Kaszkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do garnka, mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy. Ona lekko zgęstnieje ale wciąż będzie lejąca. Po wystudzeniu zgęstnieje. Ugotowaną kaszkę mannę studzimy.
    Do miski dajemy 250g masła lub margaryny w temp pokojowej, ucieramy ją i stopniowo dodajemy przestudzoną kaszę mannę.
  • 4. SKŁADANIE CIASTA

    Na początek pierwszy ze spodów piernikowych smarujemy powidłami,


    następnie wykładamy na nie połowę kremu. delikatnie wyrównujemy

    i dajemy spód z orzechami. Lekko dociskamy,
    i znów smarujemy powidłami i dajemy drugą część kremu.
    Wyrównujemy

    i przykrywamy drugim spodem piernikowym.
    ***tutaj polecam by spód piernikowy położyć "do góry nogami" czyli by jego dół był górą ciasta-wtedy będzie równiutkie :)

    POLEWA

    Do miseczki dajemy 100g czekolady mlecznej,3 łyżki mleka oraz 40g masła. Wszystko rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub dajemy na 1 minutę do mikrofali. Mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto, rozprowadzamy polewę i posypujemy orzechami lub migdałami.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc. Ono z godziny na godzinę staje się coraz lepsze, pięknie mięknie i wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie się kroi, pięknie wygląda, jest idealne na święta.

Klasyczne, lekkie i nowoczesne - najlepsze przepisy na ciasta na święta

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłakremciasto świątecznepiernik przekłądanyboże narodzeniepiernikowe z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: e-jola1

Ciasto orzechowe z kremem

Pyszne orzechowe ciasto z budyniową...

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe...

Składa się ono z mięciuteńkiego...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance,...

sezon na rabarbar w pełni, więc...

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

Dodane przez: ewaeu

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

Krajanka piernikowa z masą migdałową...

Ciasto piernikowe z kaszą manną i powidłami

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto piernikowe z kaszą manną i powidłami

Obowiązkowo na świątecznym stole

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE