REKLAMA

Idealne ciasto na uszka

wyświetlono: 8542 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Uszka co roku na Wigilię goszczą na moim stole. Nadziewam je farszem grzybowym,podaje z czerwonym barszczem,a ciasto jest miękkie i bardzo smaczne.

opublikowany: 09.12.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 sztuk
    Ciasto:

    250 g mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    40 g masła
    100 ml gorącej wody
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Uszka. 1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
    Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
    Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm ,nie trzeba podsypywać ciasta mąką, zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm.
  • Uszka. 2. Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania.
  • Uszka. 3. Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę minut, od momentu wypłynięcia na wierzch, na średnim ogniu palnika.
  • Uszka. 4. Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika, po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.

Porady

Uszka można również mrozić z surowym ciastem, ale ja zawsze gotuje.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE