Idealne ciasto na uszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm ,nie trzeba podsypywać ciasta mąką, zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm.
2.Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania.
3.Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę minut, od momentu wypłynięcia na wierzch, na średnim ogniu palnika.
4.Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika, po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.
Porady
Uszka można również mrozić z surowym ciastem, ale ja zawsze gotuje.
Komentarze