Panierowany żółty ser

4.47 (159 ocen)

  • 30 min

Smażony, panierowany żółty ser to danie bardzo popularne u naszych południowych sąsiadów, w Czechach i na Słowacji. Podawany jest tam z frytkami, ale wtedy wychodzi bardzo tuczące danie. My jedliśmy z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie i zieloną sałatą. Idealnie pasują tutaj również tzatziki.

  • 30 min

Składniki:

  • • 4 plastry sera żółtego salami, ok. 1 cm grubości
    • 1 jajko
    • bułka tarta do panierowania
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowany żółty ser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jajko roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
    • Plaster moczyć z obu stron w jajku, a potem w tartej bułce.
    • Czynność panierowania wykonać na każdym plastrze sera dwukrotnie, aby ser nie wypływał podczas smażenia.
    • Krążki sera smażyć w rozgrzanym oleju.

Porady

Ser w Czechach podawany jest często z sosem tatarskim

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować