Tort kawowy ,, Drip Cake,,

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wysoki, puszysty tort w stylu Drip Cake z aksamitną masą cappuccino o smaku beligijskiej czekolady z puszystymi biszkoptami ciemnymi i jasnym. Idealny klasyczny torcik na każdą okazję. Torcika piekłam w tortownicy o wymiarach 16 cm.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 16 cm:
    Biszkopt jasny:
    2 jajka
    2 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    6łyżek cukru
    3 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka octu

    Krem:
    kostka masła
    jajko całe
    2 łyżki cukru kryształu
    1/2 op. kawy cappuccino o smaku beligijskiej czekolady
    likier czekoladowy

    Dodatkowo:
    czekolada mleczna
    truskawka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort kawowy ,, drip cake,, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do tortownicy. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok 15 minut.
  • 2. Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i ocet. Lekko wymieszać. Wylać do tortownicy. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 25 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
  • 3. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem, odłożyć 3 łyżki masła.
  • 4. Jajko sparzyć i ubić z cukrem na parze na gęstą masę. ( Odłożyć 2 łyżki masy jajecznej do dekoracji jasnej masy na torcie) Do reszty masy jajecznej dodać kawę cappuccino. Ostudzić.
  • 5. Do utartego masła dodać masę jajeczno - kawową, a na końcu kieliszek likieru czekoladowego. Do 3 łyżek masła dodać masę jajeczną utrzeć. ( To będzie dekoracja na torcie)
  • 6. Blaty biszkoptowe przełożyć masą.
  • 7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać dowolnie torcik. Na torciku schłodzonym układamy truskawkę. Jasną masę przekładamy do worka cukierniczego i robimy kleksy na torciku.
  • tort 8. Życzę smacznego!

Porady

Dzięki dodatkowi octu biszkopt ciemny wychodzi wilgotny i lekki. Nie trzeba już go pończować a ocet jest niewyczuwalny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować