Ciasto Latte Macchiato

4.5 (171 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne delikatne warstwowe, mocno kawowe ciasto na bazie lekkiej i puszystej śmietanki z serkiem mascarpone z likierem kawowym. To gratka dla wielbicieli ciast kawowych :) to taka kwintensencja lekkich ciast na każdą okazję.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    660 ml kremówki 36%
    500 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    30 okrągłych biszkoptów
    150 ml likieru kawowego
    kieliszek wódki
    1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
    kakao do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodawać porcjami do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Wystudzone placki napończować zimnym naparem.
  • 3. Zimną kremówkę ubić dodać cukier puder oraz serki, zmiksować na sztywno. Likier wymieszać z wódką.
  • 4. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem, ułożyć namoczone biszkopty w likierze i alkoholu przykryć warstwą kremu i położyć drugą część napończowanego biszkoptu. Rozsmarować resztę kremu i ułożyć biszkopty. Całość oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce ok 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować