Pyszne delikatne warstwowe, mocno kawowe ciasto na bazie lekkiej i puszystej śmietanki z serkiem mascarpone z likierem kawowym. To gratka dla wielbicieli ciast kawowych :) to taka kwintensencja lekkich ciast na każdą okazję.
Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodawać porcjami do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160 stopniach przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Wystudzone placki napończować zimnym naparem.
3.Zimną kremówkę ubić dodać cukier puder oraz serki, zmiksować na sztywno. Likier wymieszać z wódką.
4.Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem, ułożyć namoczone biszkopty w likierze i alkoholu przykryć warstwą kremu i położyć drugą część napończowanego biszkoptu. Rozsmarować resztę kremu i ułożyć biszkopty. Całość oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce ok 2 godzin.
Komentarze