TORT Z POMARAŃCZOWYM DRIP CAKE

4.5 (187 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z biszkoptem, przełożonym kremem serowym i z nutellą. Tort w stylu drip cake w kolorze pomarańczowym. Tort z czekoladowym kwiatkiem, bardzo pyszny.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -200 ml. rzadkiej frużeliny z porzeczek

    krem serowy:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -120 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. serka naturalnego
    -250 g. jogurtu greckiego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    owoce:
    -kilka truskawek

    krem z nutellą:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -2 łyżki nutelli
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    obłożenie:
    -200 g. miękkiego masła
    -400 g. masy kajmakowej
    -1 śnieżka

    polewa drip-cake:
    -ok.100 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. białej czekolady
    -1 saszetka płynnej glukozy- 19 g.
    -barwnik pomarańczowy, jadalny

    ozdoby:
    -100 g. polewy czekoladowej, deserowej HELIO
    -kilka papilotek w kształcie kwiatka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort z pomarańczowym drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, po łyżce. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie 2. Górę biszkoptu włożyć na spód tortownicy(dół będzie na górze,będzie równiejszy tort). Zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową frużeliny.
  • krem 3. krem serowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami serek,jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • truskawki 4. Połowę pokrojonych truskawek, poukładać na kremie.
  • krem 5. krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • truskawki 6. Poukładać resztę pokrojonych truskawek.
  • przed schłodzeniem 7. Przykryć ostatnim blatem, tak że dół będzie górą.Schłodzić kilka godzin.
  • po schłodzeniu 8. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
    Masło zmiksować z masą kajmakową i śnieżką na puszystą masę.Posmarować cały tort i schłodzić.
  • polewa drip cake 9. polewa drip-cake-Nad para roztopić połamaną czekoladę w śmietance.Dodać glukozę i barwnik, schłodzić do temperatury ciała.Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople.
  • papilotki 10. dekoracja-Polewę w pastylkach, wsypać do rondelka i roztopić na mniejszym ogniu, mieszając. Papilotki, wyciąć w kształt kwiatka. Pędzelkiem rozprowadzić polewę na co drugim płatku na papilotce. Odstawić do zastygnięcia. Potem delikatnie poodklejać.
  • kwiatek 11. Na kawałku papieru do pieczenia,zrobić mały okręg z polewy. Układać płatki w kształt kwiatka. Za każdym razem dolewać polewy. Żeby kwiatek był stojący, to podkładać pod płatki, kawałeczki zwiniętego ręcznika papierowego.
  • tort udekorowany 12. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.Kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować