Tort z biszkoptem, przełożonym kremem serowym i z nutellą. Tort w stylu drip cake w kolorze pomarańczowym. Tort z czekoladowym kwiatkiem, bardzo pyszny.
3 godz. 20 min
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-200 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-200 ml. rzadkiej frużeliny z porzeczek
krem serowy:
-330 ml.śmietanki 30 %
-120 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-400 g. serka naturalnego
-250 g. jogurtu greckiego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
owoce:
-kilka truskawek
krem z nutellą:
-330 ml.śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-400 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-2 łyżki nutelli
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
obłożenie:
-200 g. miękkiego masła
-400 g. masy kajmakowej
-1 śnieżka
polewa drip-cake:
-ok.100 ml. śmietanki 30 %
-300 g. białej czekolady
-1 saszetka płynnej glukozy- 19 g.
-barwnik pomarańczowy, jadalny
ozdoby:
-100 g. polewy czekoladowej, deserowej HELIO
-kilka papilotek w kształcie kwiatka
Tort z pomarańczowym drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem, po łyżce. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Górę biszkoptu włożyć na spód tortownicy(dół będzie na górze,będzie równiejszy tort). Zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową frużeliny.
3.krem serowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami serek,jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Połowę pokrojonych truskawek, poukładać na kremie.
5.krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
6.Poukładać resztę pokrojonych truskawek.
7.Przykryć ostatnim blatem, tak że dół będzie górą.Schłodzić kilka godzin.
8.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
Masło zmiksować z masą kajmakową i śnieżką na puszystą masę.Posmarować cały tort i schłodzić.
9.polewa drip-cake-Nad para roztopić połamaną czekoladę w śmietance.Dodać glukozę i barwnik, schłodzić do temperatury ciała.Częścią oblać górę tortu, rozsmarować. Resztę przelać do rożka papierowego i co kilka centymetrów wycisnąć na krawędziach.Powinno swobodnie spłynąć, tworząc sople.
10.dekoracja-Polewę w pastylkach, wsypać do rondelka i roztopić na mniejszym ogniu, mieszając. Papilotki, wyciąć w kształt kwiatka. Pędzelkiem rozprowadzić polewę na co drugim płatku na papilotce. Odstawić do zastygnięcia. Potem delikatnie poodklejać.
11.Na kawałku papieru do pieczenia,zrobić mały okręg z polewy. Układać płatki w kształt kwiatka. Za każdym razem dolewać polewy. Żeby kwiatek był stojący, to podkładać pod płatki, kawałeczki zwiniętego ręcznika papierowego.
12.Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.Kroić na drugi dzień.
Komentarze