Tort czekoladowy (drip cake)

4.51 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na wczorajsze 9 urodziny Oliwki upiekłam tort mega czekoladowy. Masa śmietankowo-nutellowa, polewa z czekolady i mnóstwo ulubionych czekoladek córki :)
Dekoracja była niespodzianką i to bardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :)
Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Poncz do biszkoptu:
    1/2 szkl wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru pudru
    Masa nutellowa:
    500 ml śmietanki 30 %
    2 śmietan-fixy
    250 g mascarpone
    400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
    Dodatkowo:
    2 mleczne czekolady na polewę *
    jajka niespodzianki
    ciasteczka oreo
    ulubione dziecięce czekoladki
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort czekoladowy (drip cake) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
    Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
    Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone i nutelli.

    Blaty naponczować i przekładać masą. Cały tort posmarować masą i wstawić do lodówki do stężenia.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać tort. Tort dowolnie udekorować czekoladkami.

Porady

Ja tort udekorowałam niedługo przed podaniem więc czekolada nie zdążyła stwardnieć. Jeśli planujecie udekorować tort i włożyć go jeszcze do lodówki to proponuję zrobić polewę: 100ml śmietanki 30% podgrzać, dodać 100g pokruszonej mlecznej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Taka polewa nie stwardnieje w lodówce i tort łatwo będzie się kroił ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masa Nutella Oreo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować