Tort czekoladowy (drip cake)

  • wyświetlono: 381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na wczorajsze 9 urodziny Oliwki upiekłam tort mega czekoladowy. Masa śmietankowo-nutellowa, polewa z czekolady i mnóstwo ulubionych czekoladek córki :) Dekoracja była niespodzianką i to bardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :) Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;)

joanna30
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
1/2 szkl wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Masa nutellowa:
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
250 g mascarpone
400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
Dodatkowo:
2 mleczne czekolady na polewę *
jajka niespodzianki
ciasteczka oreo
ulubione dziecięce czekoladki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy (drip cake)

  • 1. Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
    Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
    Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone i nutelli.

    Blaty naponczować i przekładać masą. Cały tort posmarować masą i wstawić do lodówki do stężenia.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać tort. Tort dowolnie udekorować czekoladkami.

Porady

Ja tort udekorowałam niedługo przed podaniem więc czekolada nie zdążyła stwardnieć. Jeśli planujecie udekorować tort i włożyć go jeszcze do lodówki to proponuję zrobić polewę:
100ml śmietanki 30% podgrzać, dodać 100g pokruszonej mlecznej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Taka polewa nie stwardnieje w lodówce i tort łatwo będzie się kroił ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tortbiszkoptkremczekoladaurodzinydla dziecimasanutellatort urodzinowyoreodrip cake

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto czekoladowe z lentylkami

Dodane przez: kinga_ka

CHOCOLATE CAKE - CZYLI CIASTO BAAAAARDZO...

przepyszne ciasto dla miłośników...

tort czekoladowy

Dodane przez: izaa_a

tort czekoladowo-pomarańczowy

szczerze polecam ten tort. Bardzo...

Tort czekoladowy z wafelkami

Dodane przez: Paulina16621

Tort czekoladowy z wafelkami

Prawdziwa bomba, przepyszny tort...

tort czekoladowo-brzoskwiniowy

Dodane przez: agarybak76

Tort czekoladowo-brzoskwiniowy

​Pyszny tort z brzoskwiniami, który...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort czekoladowo - chałwowy

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie...

Tort czekoladowo-truskawkowy

Dodane przez: MałaMi

Tort czekoladowo-truskawkowy

Pyszny i efektowny tort na każdą...