Tort czekoladowy (drip cake)

  • wyświetlono: 1250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Na wczorajsze 9 urodziny Oliwki upiekłam tort mega czekoladowy. Masa śmietankowo-nutellowa, polewa z czekolady i mnóstwo ulubionych czekoladek córki :) Dekoracja była niespodzianką i to bardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :) Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;)

joanna30
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
1/2 szkl wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Masa nutellowa:
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
250 g mascarpone
400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
Dodatkowo:
2 mleczne czekolady na polewę *
jajka niespodzianki
ciasteczka oreo
ulubione dziecięce czekoladki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy (drip cake)

  • 1. Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
    Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
    Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone i nutelli.

    Blaty naponczować i przekładać masą. Cały tort posmarować masą i wstawić do lodówki do stężenia.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić i polać tort. Tort dowolnie udekorować czekoladkami.

Porady

Ja tort udekorowałam niedługo przed podaniem więc czekolada nie zdążyła stwardnieć. Jeśli planujecie udekorować tort i włożyć go jeszcze do lodówki to proponuję zrobić polewę:
100ml śmietanki 30% podgrzać, dodać 100g pokruszonej mlecznej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia. Taka polewa nie stwardnieje w lodówce i tort łatwo będzie się kroił ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkoptkremczekoladaurodzinydla dziecimasanutellatort urodzinowyoreodrip cake
 

Komentarze

Podobne przepisy

Lava cake

Dodane przez: edytak

Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)

Szukasz przepisu na coś bardzo...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto mocno czekoladowe (Seriously rich...

Rewelacyjne na ciepło, mokre, mocno...

http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/06/tort-na-chrzciny-blizniakow-twins

Dodane przez: Ava Valk

Tort na chrzciny bliźniaków - Twins Christening...

Od przyjścia bliźniaków na świat...

image-0w7sdw5

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CIASTO CZEKOLADOWE - DEVIL'S FOOD CAKE

Przepyszne ciasto dla wielbicieli...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

tort czekoladowy

tort obłędnie czekoladowy z delikatnym...