Tort Kawowo-budyniowy

4.5 (146 ocen)

  • 55 min

Upiekłam ten tort na urodziny mojej mamy zrobiło furrorę wśród gości ;)

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt Ciemny:
    10 jajek
    1 szklanka cukru
    8 łyżek mąki
    cukier waniliowy
    1,5 łyżki kakao
    2 łyżeczki p. do pieczenia

    Masa I:
    2 szklanki mleka
    2 kostki masła (82%)
    2 op. budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru pudru
    kieliszek spirytusu + kieliszek do nasączenia biszkoptów

    Masa II:
    15 dag kawy cappuccino
    4 op. bitej śmietany ,, Śnieżka,,
    4 szklanki mleka
    3 łyżki żelatyny

    Polewa Czekoladowa:
    1 tabliczka czekolady
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki śmietany 18%
    3 łyżki wody przygotowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Tort kawowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt.Piec w temp. 160 stopni około 20 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na 2 płaty.Na pończować kieliszkiem spirytusu.
    Masa I: Budynie gotujemy na mleku,masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodajemy stopniowo zimny budyń. Na końcu dajemy kieliszek spirytusu.

    Masa II: Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody, studzimy. Kawę rozpuszczamy w zagotowanym mleku, studzimy. Wsypujemy śmietany śnieżki i ubijamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z wodą oraz kakao energicznie mieszamy na końcu dodajemy śmietanę mieszamy i zdejmujemy z pary.
    przekładamy ciasto polewamy polewą i ozdabiamy ozdobną końcówką worka cukierniczego tworząc kleksy.

    Przekładanie:
    Biszkopt
    masa budyniowa
    masa kawowa
    biszkopt
    polewa

Porady

Piekłam w formie prostokątnej- Wymiary blaszki: 39,5 *23,5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować