Klops z jajkiem i kiszoną kapustą

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniała i niedroga w wykonaniu pieczeń, która ładnie prezentuje się na stole, będzie więc doskonałą alternatywą na rodzinny, świąteczny obiad. Można podać ją na ciepło, zaraz po upieczeniu z ziemniakami i sosem, lub na zimno, do chleba z dodatkiem chrzanu lub musztardy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -60 dag mięsa mielonego z udźca indyka
    -25 dag kiszonej kapusty
    -4 ugotowane na twarde jajka
    -1 surowe jajko
    -1 mała cebulka
    -1 płaska łyżeczka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -1 łyżka chrzanu tartego
    -2 łyżki bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
    -świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Klops z jajkiem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
  • 2 2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski razem ze wszystkimi składnikami z wyjątkiem ugotowanych jajek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ręcznie przez 5 minut.
  • 3 3. Połowę masy mięsnej przekładamy do keksówki i dokładnie dogniatamy, tak aby była równomiernie ułożona. Na wierzchu wzdłuż keksówki układamy obrane jajka w całości. Przykrywamy pozostałym mięsem, dociskamy, aby połączyło się z dolną warstwą. Pieczemy przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować