Mając do dyspozycji tylko trzy składniki można wyczarować rozmaite dania, to pokazuje, że w kuchni nie ma żadnych ograniczeń :) Ja proponuję orientalną zupę w spolszczonej wersji :)
2 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
1 udko z kaczki
kawałek białej kapusty
kilka liści kapusty pak choi
100 g kaszy gryczanej niepalonej
składnik podstawowy dodatkowy:
2 ugotowane na twardo jajka
składniki robocze:
1/2 papryczki chili
kawałek imbiru, ok 3 cm
3-4 suszone grzyby
1 łyżeczka przyprawy orientalnej
3-4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
Ramen po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko z kaczki zalać wodą, tak żeby przykryła mięso. Zagotować, zebrać szumowiny, dodać pokrojoną papryczkę chili, pokrojony w plasterki imbir, kapustę białą, przyprawę orientalną, sos sojowy, suszone grzyby. Gotować do miękkości mięsa.
Kaszę zmielić (np. w młynku do kawy), dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić w paski. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Ugotowane mięso oddzielić od skóry i kości. Na talerz nakładać makaron, mięso, obrane i przekrojone na pół jajko, posiekaną kapustę pak choi, zalać bulionem i udekorować krążkami chili i czarnym sezamem :)
Komentarze