Lekka sałatka z grillowaną piersią kaczki, pomidorkami i dressingiem pomarańczowo-musztardowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Długo się zbierałam, aby samodzielnie przygotować filet z kaczki... bałam się, że nie wyjdzie perfekcyjny, idealnie wysmażony i soczysty. Niesłusznie. Tak przygotowana pierś z kaczki jest różowa w środku, soczysta i mięciutka. Idealnie komponuje się z sałatką z dużą ilością pomidorków i dressingiem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -2 piersi z kaczki (po ok 250 g)
    -250 g pomidorków koktajlowych
    -1 opakowanie (120 g) miksu sałat z rukolą
    -1 łyżka majeranku
    -3 łyżki sosu sojowego
    -sól
    -świeżo mielony pieprz

    Dressing:
    -1 łyżka musztardy miodowej
    -3 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego)
    -3,5 łyżki oleju rzepakowego
    -sok z połowy limonki
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania mięsne Sosy Dressing

Lekka sałatka z grillowaną piersią kaczki, pomidorkami i dressingiem pomarańczowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filety z kaczki dokładnie myjemy, oczyszczamy z resztek piór, osuszamy na papierowym ręczniku. Nacinamy od strony skóry w skośną kratkę (tak aby nie naruszyć mięsa). Mięso nacieramy pieprzem i majerankiem (także pod skórką). Zalewamy sosem sojowym, posypujemy od strony skóry szczyptą soli. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
  • 2 2. Filety układamy na zimnej patelni grillowej od strony skórki. Wstawiamy na gaz. Smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby tłuszczyk się wytopił (około 8 minut).
  • 3 3. Mięso przewracamy i smażymy 6 minut. Po usmażeniu gorące mięso prosto z patelni zawijamy w folię aluminiową i zostawiamy na 25 minut, aby odpoczęło.
  • 4 4. W międzyczasie myjemy i kroimy na pół pomidorki cherry. Przygotowujemy także dressing: do miseczki wkładamy musztardę, dodajemy sok z limonki oraz pomarańczy i olej. Dokładnie mieszamy, aż sos będzie gładki. Doprawiamy szczyptą soli.
  • 5 5. Na talerzach układamy miks sałat i pomidorki. Polewamy dressingiem. Pierś z kaczki odwijamy z folii i kroimy w plastry. Układamy na sałacie. Sałatkę podajemy od razu, najlepiej z bagietką czosnkową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować