Sałatka z piersią z indyka i dressingiem

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Sałatka, która jest szybka do przygotowania i można ją podać zarówno jako przekąskę, jak i treściwą kolację. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy (wtedy dressing najlepiej zabrać w osobnym pojemniczku/słoiczku). Po prostu świetna! Indyka można zastąpić kurczakiem.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 op. mixu sałat lodowych
    1/2 op. roszponki
    1 op. kiełków rzodkiewki
    1/2 kg fileta z indyka
    1,5 łyżki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku

    Dressing:
    4-5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżka ostrej musztardy sarepskiej
    2 łyżki miodu
    1/2 cytryny
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Sałatka z piersią z indyka i dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałaty mieszamy w misce z roszponką, posypujemy kiełkami (zostawiamy odrobinę do oprószenia po wierzchu). Fileta oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego wraz z przyprawami, studzimy. Rozkładamy na sałatce.
  • 2. Dressing: Olej wlewamy do miseczki, dodajemy miód, musztardę, sok z połowy cytryny i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Porady

Jeśli wykonanie zaczniemy od obsmażenia mięsa to wystygnie zanim przygotujemy resztę składników i dressing.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować